Prima pagină » Actualitate » Aeronavele MiG-21 LanceR, retrase din serviciu. Când vor zbura pentru ultima dată și ce tip de avioane le înlocuiesc

Aeronavele MiG-21 LanceR, retrase din serviciu. Când vor zbura pentru ultima dată și ce tip de avioane le înlocuiesc

Aeronavele MiG-21 LanceR, retrase din serviciu. Când vor zbura pentru ultima dată și ce tip de avioane le înlocuiesc

Ministerul Apărării Naționale a anunțat scoaterea din serviciul Forțelor Aeriene Române a aeronavelor MiG-21 LanceR. Astfel, ultimele zboruri vor avea loc luni, 15 mai.

Aeronavele MiG-21 LanceR sunt retrase din serviciu în baza unei decizii luate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

MiG-21 LanceR, înlocuite cu aeronave americane F-16

Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR vor avea loc la 15 mai, apoi acestea vor fi scoase din serviciu și înlocuite cu avioanele americane F-16.

Astfel, în ultima zi de zbor a MiG-urilor, începând cu ora 11:00, se vor desfășura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, din Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

Începând cu ora 12:00, Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” își deschide porțile pentru toţi pasionații de aviație. Intrarea va fi liberă, iar publicul va putea urmări sosirea, trecerea la verticala aeroportului și aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene.

Totodată, publicul va putea vizita muzeul unității.

Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent „Poliţie Aeriană” cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită, sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele