Află unde e mai ieftin! Cu câți lei se vinde kilogramul de pulpă de porc în Carrefour, Cora și Mega Image

Publicat: 21 12. 2022, 19:18

Producătorii au estimat recent că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora între 30% și 100% până de sărbătorile de Crăciun. În prezent, cu doar câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă, prețurile unui produs cum ar fi pulpa de porc variază între 19 lei și 27 de lei la cele mai cunoscute lanțuri de supermarketuri.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, românii preferă să consume lunar, în medie, între 35-42% carne de porc atunci când aleg să cumpere produse de carne.

Din datele obținute de la fermieri, specialiști și autorități, patru sunt motivele care duc la majorarea prețului la carne de porc în acest final de an:

  • criza energetică europeană;
  • seceta care a afectat producția de porumb;
  • pesta porcină din fermele din România;
  • dependența de importuri care vor ajunge cu un preț majorat.

În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet, pulpă sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, în funcție de tipul de carne și de producător.

Astfel, la Megaimage, un kilogram de pulpă de porc se vinde cu aproape 19 lei.

La Carrefour, un kilogram de pulpă de porc fără os costă 27 de lei kilogramul.

La Cora, prețul aceluiași produs este de 25 de lei kilogramul.

Prețul cărnii de porc s-ar putea dubla din cauza scumpirii energiei, a furajelor, a Pestei Porcine Africane (PPA), dar mai ales pentru că se anunță o criză europeană în domeniu, iar România importă între 75% și 85% din consumul intern, au apreciat  mai mulți fermieri români acum circa două luni.

„Eu cred că prețul cărnii de porc se va dubla și se va ajunge ca un cotlet sau o ceafă să fie 40 de lei kilogramul, unde era 20 de lei. Prețul va urca pentru că noi nu mai avem carne. Noi astăzi, și asta este o realitate cruntă, cred că mai producem intern doar 15% din consumul de carne de porc al românilor. Restul vine din import”, spune Dimitrie Muscă, fermier din județul Arad, citat de romania.europalibera.org.

Dacă pesta porcină a limitat producția internă, seceta din Europa va face ca și importurile să fie mai scumpe cu minimum 30% față de prețurile înregistrate în septembrie-octombrie.

După apariția pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, așa cum reiese din datele Institutului de Statistică. În 2021, a ajuns la aproape 700.000 de tone.

Până în acest an, importul de carne de porc reprezintă 70-75% din consum de carne al României. Acum fermierii și producătorii cred că s-a ajuns până la 85%.

Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), susține că piața autohtonă are puterea să crească, dar ar trebui mai întâi să scape de febra porcină africană.

 

 

main + poza interior 1 (carrefour) + poza interior 2 (cora) + poza interior 3 (mega)