Prima pagină » Actualitate » Africa a fost „luată ostatică” de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, spune Zelenski

Africa a fost „luată ostatică” de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, spune Zelenski

Africa a fost

Adresându-se luni Comisiei Uniunii Africane prin legătură video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Africa a fost „luată ostatică de cei care au început războiul împotriva țării noastre”.

Zelenski a avertizat asupra crizei alimentare globale care va continua „atâta timp cât acest război de colonizare va continua”, afectând viețile a până la 400 de milioane de oameni din întreaga lume care depind de exporturile ucrainene.

„Principala noastră sarcină în acest moment este de a elimina amenințarea foametei. În secolul XXI, această amenințare pur și simplu nu poate exista, datorită Ucrainei și datorită industriei noastre agrare”, a declarat el.

„Dacă nu ar fi fost războiul Rusiei, acum ați fi fost într-o situație diferită – într-o situație total sigură. Prin urmare, pentru a evita foametea, încercările unor țări precum Rusia de a reveni la politica colonială de acaparare a terenurilor trebuie să ia sfârșit”, a spus Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina încearcă să construiască o nouă logistică de aprovizionare, dar 25 de milioane de tone de cereale rămân în continuare în așteptare, deoarece Rusia continuă să blocheze porturile ucrainene.

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea împinge până la 49 de milioane de oameni în foamete sau în condiții similare foametei din cauza impactului devastator asupra aprovizionării cu alimente și a prețurilor la nivel mondial, a declarat Organizația Națiunilor Unite.

Cu solul său fertil și terenurile sale agricole întinse, Ucraina a fost mult timp descrisă ca fiind unul dintre grânarele lumii. Însă asaltul neprovocat al Rusiei pune acum o presiune uriașă asupra producției și exporturilor de alimente ale Ucrainei. Efectele în lanț sunt resimțite în întreaga lume.

Blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene a crescut deja prețurile mondiale la alimente și amenință să provoace o penurie alimentară catastrofală în unele părți ale lumii, a declarat ONU.

Invazia rusă a afectat întreaga producție alimentară și lanțul de aprovizionare al Ucrainei: De la însămânțare, la recoltare și până la exporturi. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că între 20% și 30% din terenurile agricole din Ucraina vor rămâne fie neînsămânțate, fie nerecoltate anul acesta din cauza războiului, potrivit CNN.

În ceea ce privește alimentele deja recoltate, autoritățile ucrainene, dar și unii oficiali internaționali, au acuzat Rusia că a jefuit țara de cereale și alte produse de bază în zonele pe care le ocupă.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și