Prima pagină » Actualitate » Agenția Europeană a Medicamentului: Administrarea unui vaccin diferit la a treia doză poate provoca un răspuns imunitar mai puternic

Agenția Europeană a Medicamentului: Administrarea unui vaccin diferit la a treia doză poate provoca un răspuns imunitar mai puternic

Agenția Europeană a Medicamentului: Administrarea unui vaccin diferit la a treia doză poate provoca un răspuns imunitar mai puternic

Administrarea unei a treia doze de vaccin diferită de cea primită la vaccinarea completă inițială contra Covid-19 ar putea provoca un răspuns imunitar mai puternic decât un rapel cu același vaccin, anunță autoritatea europeană de reglementare.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat principiul unei a treia doze de Pfizer/BioNTech pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, lăsând la latitudinea statelor membre să decidă ce segmente de populație sunt eligibile.

Unele combinații de vaccinuri provoacă un răspuns imunitar mai puternic

„Vedem câteva rezultate promițătoare în studiile care confirmă că această abordare cu anumite combinații de vaccinuri determină un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când același vaccin este utilizat pentru o inoculare suplimentară”, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul pentru strategia de vaccinare din cadrul EMA, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

Mai multe țări au aprobat o doză de rapel pentru a stimula imunitatea persoanelor vaccinate, care pare să scadă după câteva luni, deși acestea folosesc de obicei același tip de vaccin.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cu sediul la Haga, a declarat că analizează datele pentru a decide dacă se va alinia sau nu la o decizie a Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), care a permis miercuri ca pentru booster să fie făcut un vaccin diferit de cel utilizat pentru primele doze.

Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca sunt în prezent autorizate în Uniunea Europeană.

Un studiu publicat în SUA săptămâna trecută a arătat că persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson, care, ca și AstraZeneca, utilizează tehnologia convențională a vectorilor virali, par să fie mai bine protejate de o doză de rapel a unui vaccin cu ARN mesager, cum ar fi Pfizer sau Moderna.

Vaccinurile cu ARN mesager în doze de rapel „par să funcționeze mult mai bine” pentru stimularea apărării imunitare „și sunt capabile să provoace un răspuns imunitar foarte puternic”, a spus Cavaleri.

De asemenea, EMA urmează să decidă pe 25 octombrie dacă va aproba sau nu doza a treia cu vaccinul Moderna, a adăugat el.

Un studiu publicat joi de alianța Pfizer/BioNTech a arătat că o a treia doză din vaccinul lor este eficientă în proporție de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii.

Citește și