Prima pagină » Actualitate » Agenţia pentru Investiţii în Sănătate creează tensiuni între PNL și USR PLUS. Ludovic Orban: Implementarea proiectelor, derulate de entitățile care le dețin

Agenţia pentru Investiţii în Sănătate creează tensiuni între PNL și USR PLUS. Ludovic Orban: Implementarea proiectelor, derulate de entitățile care le dețin

Agenţia pentru Investiţii în Sănătate creează tensiuni între PNL și USR PLUS. Ludovic Orban: Implementarea proiectelor, derulate de entitățile care le dețin
Sursă FOTO: Emanuel Titus Ilieși - Mediafax Foto

Ludovic Orban, președintele PNL, spune că la nivelul coaliției s-a discutat pentru ca implementarea proiectelor privind construcția sau modernizarea de spitale să fie realizată de entitățile care au spitalele respective în subordine. În ceea ce privește rolul viitoarei Agenții pentru Investiții din Sănătate Orban spune că va furniza asistență tehnică la cerere.

Declarațiile lui Orban vin după ce Dan Barna, Ioana Mihăilă și Dacian Cioloș susțin ca Agenția pentru Investiții în Sănătate să gestioneze la nivel național fondurile pentru construirea de spitale. Orban susține ca proiectele să fie desfășurate de Consiliile Județene sau cele municipale. USR PLUS susține că totul se află în programul de guvernare.

Ludovic Orban nu este de acord cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, justificând că agenţia ar avea termen de înfiinţare data de 31 decembrie 2022, dată până la care ţara noastră trebuie să contracteze deja 70% din sumele alocate prin PNRR.

„E folosit PNRR ca să asigure o finanțare pentru constituirea agenției. De altfel, eu v-am spus încă de dimineață un lucru foarte simplu. Noi nu putem să implementăm proiectele din PNRR prin intermediul unei agenții care are ca deadline (termen-limită, n.r.) finalul anului 2022, în condițiile în care obligația noastră, conform regulamentului privind Planul național de recuperare și reziliență, este aceea de a contracta 70% din valoarea sumelor care ne sunt alocate, semnarea contractelor de finanțare până la finele anului 2022, adică deadline-ul pentru înființarea agenției”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat dacă Guvernul României va anunţa Comisia Europeană cu privire la renunţarea la Agenţie, Orban a explicat că așa este normal, iar proiectele privind spitalelor trebuie să fie făcute de autoritățile care dețin spitalele, respectiv autoritățile centrale sau locale, și nu prin PNRR.

„Aşa mi se pare normal. Acolo nu scrie că toate proiectele vor derula prin Agenţia respectivă. (…) Acolo scrie că se înfiinţează agenţia. Eu zic că se poate păstra înfiinţarea agenţiei, pentru că are o finanţare de 40 de milioane. Nu este obligatoriu să scoţi, numai că derularea proiectelor care urmează să fie finanţate din PNRR trebuie să fie derulate de cei care deţin spitalele”.

 

Liderul PNL a mai explicat că sunt multe proiecte unde deja s-au derulat proceduri, care se află într-un stadiu avansat, fiind necesarfe să fie realizate în continuare de către deţinătorii spitalelor.

„Vă dau un exemplu, la Sibiu există deja proiect tehnic, care a fost aprobat. Acolo, deja, se poate trece la licitaţie, se poate semna contractul de construcţie. La Vrancea este documentaţia tehnico-economică finalizată, studiul de fezabilitate, se poate face licitaţie (…) pe proiectare şi construcţie. Sunt multe alte spitale care sunt într-un stadiu matur, care pot fi incluse acolo şi unde deja s-au derulat proceduri şi derularea procedurilor trebuie să se facă în continuare de către deţinătorii spitalelor, indiferent că este vorba de consiliul municipal, consiliul judeţean, minister sau alt deţinător al spitalului”, a spus Orban.

Orban spune că în cadrul coaliției de guvernare s-a discutat ca implementarea privind proiectele de construire sau modernizarea spitalelor să fie derulate de entitățile care le au în subordine. Rolul Agenției este, potrivit spuselor președintelui PNL, să asigure asistență tehnică la cerere.

„Am discutat ca implementarea proiectelor să fie derulate de entitățile care au spitalele în subordine”

„Pe mine ce m-a interesat, vă mai spun încă o dată ca să fie foarte clar, noi am discutat la nivelul coaliției ca implementarea proiectelor de construcție a noilor spitale sau de modernizare a spitalelor existente să fie derulate de entitățile care au spitalele respective în subordine și așa rămâne, așa cum am hotărât, UAT-urile, consiliile județene sau alți deținători de spitale. Așa rămâne. Practic, toate procedurile. Înființarea agenției este trecută în programul de guvernare și este trecută în programul de guvernare așa cum este trecută – o agenție, practic, care să ajute la construcția spitalelor, furnizând asistență tehnică la cerere. Până la urmă, forma acestei agenții va fi stabilită în cadrul proiectului de lege sau proiectului de ordonanță de urgență care se va dezbate, va fi supus dezbaterii publice și va fi adoptat de Guvern și de Parlament”, a explicat președintele PNL.

Premierul Cîțu, poziție similară cu a lui Orban

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat, vineri, în judeţul Dolj, despre crearea unei agenţii care să gestioneze spitalele regionale şi dacă este de acord cu aceasta.

„Această soluţie nu a fost încă… a fost discutată în coaliţia de guvernare, nu a fost aprobată în coaliţia de guvernare, deci nu am cum să o susţin în acest moment. Este o decizie pe care trebuie să o luăm în coaliţie, împreună cu preşedinţii de partid”.

Dan Barna: Se regăseşte în programul de guvernare

Vicepremierul Dan Barna a declarat, însă, că înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Sănătate a fost discutată în coaliţie şi se află în programul de guvernare.

„Domnul Buşoi, domnul Cseke şi colegul nostru Vlad Voiculescu au agreat acea componentă din programul de guvernare şi se regăseşte foarte clar în programul de guvernare, care nu este şi nu poate să fie un subiect de negociere. Evident, suntem dispuşi să aducem clarificări, dacă sunt necesare, dar această agenţie este clar necesară şi foarte importantă”, a declarat Dan Barna, într-o conferinţă de presă, după Biroul Naţional al USR.

Ioana Mihăilă a declarat că Agenţia Naţională pentru Investiţiile în Infrastructură de Sănătate va avea în portofoliu spitalele aflate în subordinea Ministerului.

Unul dintre cele trei mari pacheta de reforma, trimis de România către Comisia Europeană se referă la faptul că Agenția va avea în portofoilu spitalele aflate în subordinea MS, iar cele din subordinea autorităților locale pot cere asistență tehnică pentru derularea propriilor proiecte de investiții, spunea Ioana Mihăilă, pe 17 iunie.

„Agenția va avea în portofoilu spitalele aflate în subordinea MS, iar cele din subordinea autorităților locale pot cere asistență tehnică pentru derularea propriilor proiecte de investiții. Agenția are, de asemenea, rolul de a elabora, împreună cu alte ministere,  normele privind  calitatea mediului construit în sănătate”.

Citește mai mult

Înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Infrastructura în Sănătate este, însă, contestată chiar din interiorul USR PLUS. Deputatul Emanuel Ungureanu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu este de acord cu înfiinţarea acestei structuri

Citește și