Agricultorii au mari probleme cu o INSECTĂ care poate distruge culturi întregi și este greu de combătut
Agricultorii, în general, sunt preocupați de culturile lor, vrând să fie cât mai bogate, indiferent dacă este vorba de legume sau furaje. În general, agricultorii se luptă cu fel de fel de dăunători care le pun recolta în pericol. Unele scapă cu diverse pesticide, altele sunt mai greu de îndepărtat. Însă, fermierii din România au mari probleme cu o insectă care poate distruge culturi întregi și este greu de combătut.
Este vorba de gărgărița frunzelor de lucernă și, așa cum îi spune și numele, este atrasă de lucernă. Primăvara este sezonul preferat al acesteia, atunci când face ravagii, lăsând un adevărat dezastru în urma lor. Nu se lasă până când nu devorează totul. Tocmai de aceea, de multe ori, agricultorii găsesc numai scheletul lucernei, nu și frunzele sale.
Gărgărița de lucernă nu doar că se hrănește cu frunzele plantelor, dar tot acolo depune și ouă. Și, pe măsură ce larvele se dezvoltă, planta care le-a fost când casă devine principala lor sursă de hrană, scrie Fanatik.
Gărgărița de lucernă se dezvoltă rapid, iar iarna are o perioadă de hibernare. locul ei preferat fiind în sol. Iar când temperaturile încep să crească, insecta începe să iasă la lumină.
În lunile de vară iunie, iulie, gărgărița de lucernă este cea mai activă. „Atacul” ei asupra culturilor durează maximum o lună. După această perioadă, insectele intră în diapauză estivală, iar mai apoi urmează hibernarea.
Gărgărița frunzelor de lucernă nu ia pauză niciodată, dar – în afara sezonului estival – pagubele produse de ea sunt minore. Insecta continuă să se hrănească cu diverse frunze, însă nu distruge în întregime cultura.
Combaterea gărgăriței frunzelor de lucernă este dificilă
Cea mai mare problemă, pentru agricultori, este combaterea gărgăriței frunzelor de lucernă. De obicei, de această insectă se poate scăpa doar cu ajutorul insecticidelor. Din păcate, sunt din ce în ce mai puține variante omologate de pesticide.
Unele soluții pentru combaterea acestei insecte sunt atât de puternice, încât agricultorii trebuie să fie atenți la cel puțin două aspecte:
- În primul rând, trebuie să se asigure că în preajma lucernei nu sunt pomi și că, în eventualitatea unui vânt, soluția nu ar ajunge la pomi.
- În al doilea rând, între aplicarea acestor soluții care, în general, sunt piretroizi de sinteză și prima coasă trebuie să treacă o anumită perioadă de timp.
Agricultorii care nu vor să recurgă la pesticide, pot opta pentru cosirea timpurie a lucernei.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia