VIDEO | Ahmetov cere bani rușilor, pentru Azovstal (DOCUMENTAR)

Publicat: 30/05/2022, 19:30
Actualizat: 30/05/2022, 19:44

Cel mai bogat oligarh ucrainean, proprietarul uzinei Azovstal, vrea să dea în judecată Rusia pentru bombardamentele care au provocat pierderi de aproape 20 de miliarde de dolari la oțelăriile din orașul distrus de armata rusă.

„Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere despăgubiri pe măsura pierderilor și a afacerilor distruse”, a spus într-un interviu Rinat Ahmetov, proprietarul Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.

Ahmetov a pierdut foarte mulți bani, din cauza pagubelor provocate uzinelor Azovstal și Ilici.

„Costul de înlocuire din cauza agresiunii rusești este între 17 și 20 de miliarde de dolari. Valoarea finală va fi determinată în procesul intentat Rusiei.”

Uzina Azovstal a fost distrusă. Aceasta a devenit ultimul bastion de apărare al orașului-port din sudul Ucrainei.

Fabrica siderurgică Ilici, deținută tot de Ahmetov, a fost și ea serios avariată în timpul bombardamentelor rusești
Astfel, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Metinvest a anunțat că nu își mai poate aproviziona clienții conform contractelor.

Ahmetov a spus că a rămas în Ucraina de la începutul războiului: „Avem încredere în țara noastră și credem în victoria noastră”.

Fundația Rinat Akhmetov , de la începutul războiului, împreună cu afacerile CSM, a trimis deja peste 20,5 milioane de dolari în asistență pentru Ucraina și ucraineni.

În plus, Șahtior Donețk, clubul de fotbal sponsorizat de Ahmetov, a transformat stadionul Lviv Arena, cu o capacitate de circa 35.000 de locuri, într-un spațiu pentru refugiați.

Din 24 februarie până la începutul lunii mai 2022, afacerile lui Ahmetov, precum și Fundația sa și FC Șahtior au donat aproape 72 de milioane dolari în ajutor umanitar și sprijin pentru Forțele Armate ale Ucrainei și Forțele Teritoriale de Apărare.

Ahmetov are o avere de 7,3 miliarde de dolari, conform indicelui miliardariilor Bloomberg.

La sfârșitul lunii aprilie, Ahmetov a declarat pentru ziarul elvețian Le Temps: „Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean. Ucrainenii apără cu înverșunare fiecare centimetru de pământ ucrainean. Sunt mândru că Azovstal este fortăreața noastră de rezistență”.

În aprilie 2022, el a fost inclus pe locul 687 ca cea mai bogată persoană din lume, cu o valoare netă estimată la 4 miliarde de dolari.

Akhmetov este proprietarul și președintele clubului de fotbal ucrainean Șahtior Donețk. În 2006–2007 și 2007–2012, Ahmetov a fost membru al Radei Supreme (Parlamentul) din Ucraina pentru Partidul Regiunilor.

Detaliile referitoare la trecutul lui Ahmetov, modul în care și-a obținut averea după căderea comunismului în Ucraina și activitățile sale între 1985 și 1995, rămân controversate.

Akhmetov a declarat în interviuri că a făcut cu succes investiții de afaceri riscante în primii ani după prăbușirea Uniunii Sovietice și, în 2010, a negat că a moștenit bani de la Akhat Bragin sau de la oricine altcineva: „ Am câștigat primul meu milion făcând comerț cu cărbune și cocs și am cheltuit banii pe active pe care nimeni nu dorea să le cumpere. Era un risc, dar a meritat”.

Multe publicații din Ucraina și din alte țări europene au făcut afirmații despre presupusul „trecut criminal” al lui Ahmetov, dintre care unele și-au retras ulterior declarațiile.

În cartea sa documentară „Donetsk Mafia: Anthology”, autorul ucrainean Serhiy Kuzin susține că Akhmetov a deținut rolul unui „interpret al mafiei” în primii săi ani; conform lui Hans van Zon, profesor de studii din Europa Centrală și de Est la Universitatea din Sunderland, „încă din 1986, Rinat și fratele său Igor au fost implicați în activități criminale”.

În 2008, Curtea de Apel Donețk a decis că această carte a fost o lucrare de plagiat, iar autorii cărții, Borys Penchuk, Serhiy Kuzin și Fundația Anticorupție, au fost obligați să plătească 200.000 grivne ucrainene ca despăgubire pentru încălcarea drepturilor de autor lui Oleksandr Kuchinsky, redactorul-șef al Criminal Express. Serhiy Kuzin a folosit materialele din acele ediții pentru a-și scrie propria carte.

În anii 1980, Akhmetov a acționat ca asistent al lui Akhat Bragin, pe care agențiile de aplicare a legii îl considerau un puternic șef criminal; se presupune că în afacerea de comercializare ilegală de pânze.

Andrew Wilson , un savant specializat în politică ucraineană, l-a catalogat pe Akhmetov drept un presupus fost „executor” și „lider” al „clanului „tătar” al lui Bragin”, responsabil pentru utilizarea „metodelor mafiote pentru a îndepărta „directori roșii” ai Uniunii Industriale din Donbas”.

La începutul anilor 1990, Akhmetov a început să achiziționeze proprietăți în Donețk, presupus prin extorcare, cu asistența lui Volodymyr Malyshev, acum membru al Parlamentului Ucrainei în comisia care controlează aplicarea legii.

În octombrie 1995, Bragin, președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk, a fost ucis într-un atentat misterios împreună cu șase dintre gărzile sale de corp pe stadionul echipei, în timpul unui meci.

Unele zvonuri îl asociază pe Ahmetov cu moartea lui Bragin. În urma asasinatelor, se spune că Ahmetov ar fi „moștenit un vast imperiu financiar de la Bragin”. Akhmetov însuși își amintește că Akhat a fost un prieten foarte apropiat cu el, moartea sa a fost o mare tragedie pentru el personal și a scăpat de explozie el însuși.

În septembrie 1999, un raport oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, intitulat „Privire de ansamblu asupra celor mai periculoase structuri ale crimei organizate din Ucraina” l-a identificat pe Ahmetov drept lider al unui sindicat al crimei organizate.

Raportul a legat grupul de spălarea banilor, frauda financiară și controlul a numeroase companii mari și fictive. Raportul mai spune că activitățile grupului „au fost oprite” și mai mult, că natura lor criminală „nu a fost confirmată”.

În noiembrie 2021, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Ahmetov că a fost înrolat pentru a ajuta la planificarea unei lovituri de stat împotriva lui de către Rusia.

Akhmetov a negat aceste afirmații, numind acuzațiile „o minciună absolută”. Acuzațiile au fost punctul culminant al unei dispute între Zelensky și Akhmetov, ca parte a eforturilor de curățare a lui Zelensky împotriva corupției.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Conversație senzațională între Gigi Becali și Tzancă Uraganu: „Băi, să nu pui nasul pe…” Această...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Descoperirea care schimbă tot ce știm despre daci. Ce au găsit oamenii de știință care...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Klaus Iohannis a fost plimbat greșit prin Budapesta, după ce poliția a încurcat drumul. I-a...
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Kira Hagi, apariție SENZAȚIONALĂ! Nici la nunta lui Ianis Hagi nu a arătat atât de...
Cea mai sexy soție de fotbalist din România, în pragul ANOREXIEI! A șocat cu ultima...
Tată din Alba, condamnat la 3 ani de închisoare pentru că şi-a întors copilul împotriva...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Meteorologii anunță NINSORI, PLOI și temperaturi negative! Care sunt zonele vizate?
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Israelul semnează un acord de 5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 25 de avioane...
Cea mai MARE dintre minunile lui IISUS a fost în sfârșit explicată de știință
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Costi Ioniță șocat de ce se întâmplă în Occident. Ce l-a marcat pe producător
Mesajul vulnerabil transmis de Oana Paraschiv după ce ea și Mihai Găinușă au părăsit Asia...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Mesajul dureros din spatele piesei "Maria, Maria". Ce spune Lidia Buble despre noua lansare muzicală:...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Medicina tradițională chinezească oferă speranță în lupta cu demența! Ce a descoperit un grup de...