Cazurile de șoferi prinși drogați la volan au căpătat o amploare îngrijorătoare în ultima vreme în România, motiv pentru care, la acest moment, există două proiecte legislative în discuție la Senat care vizează modificarea Codului Rutier și a celui Penal, având ca scop introducerea de sancțiuni mai severe pentru șoferii implicați în accidente mortale sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Propunerile includ posibilitatea suspendării definitive a permisului de conducere și pedepse cu închisoarea de până la 10 ani pentru astfel de infracțiuni.
În esență, se intenționează ca șoferilor să li se retragă definitiv dreptul de a conduce. Un alt aspect al propunerilor prevede că cei care cauzează decesul cuiva în timp ce se află sub influența alcoolului sau drogurilor să fie pedepsiți cu închisoarea pentru o perioadă cuprinsă între trei și zece ani. Aceasta presupune o revizuire a secțiunii din Codul Penal referitoare la omorul din culpă.
Aceste propuneri vin în contextul accidentelor rutiere recente în care victimele au fost provocate de șoferi aflați sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului.
Potrivit statisticilor prezentate de inițiatorii acestor proiecte, „România se confruntă cu un număr alarmant de accidente rutiere. Peste 76 pe zi (28.000 anual). Zilnic, patru români își pierd viața în astfel de accidente. Acesta este un total anual care depășește de două ori media europeană (media UE fiind de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori). Multe dintre aceste tragedii sunt cauzate de șoferi alcoolizați sau drogați.
În 2021, s-au înregistrat 1.535 de șoferi depistați sub influența drogurilor și 27.368 sub efectul alcoolului. În prima jumătate a anului 2022, 1.294 de șoferi au fost depistați drogați și 13.509 alcoolizați.”
De asemenea, recent s-a hotărât că șoferii care provoacă accidente mortale în timp ce sunt sub influența alcoolului, drogurilor sau fără permis nu vor mai beneficia de clemență în cazul unui accident fatal, potrivit ziarulromanesc.de.