Ai fumat cel puțin un pachet de ȚIGĂRI pe zi în ultimii 20 de ani? Iată ce trebuie să știi! „Este o situație extrem de gravă”
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, trage un semnal de alarmă pentru românii care și-au făcut un obicei de a fuma cel puțin un pachet de țigări în ultimii 20 de ani.
Beatrice Mahler a subliniat importanța efectuării unei analize cu Computerul Tomograf (CT) la torace pentru cei care fumează cel puțin un pachet de țigări pe zi, timp de 20 de ani.
„Avem mulți pacienți la Marius Nasta care se prezintă cu cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare ale unui cancer care a evoluat la distanță și pe care pacientul nu-l cunoștea. Identificăm metastazele și apoi căutăm sursa primară.
Este o situație extrem de gravă, descoperirea târzie a cancerului. În cazul cancerului pulmonar, lucrurile sunt complexe pentru că plămânul nu transmite senzații de durere. Orice creștere anormală în plămân, în afara tusei asociate cu fumatul, poate să nu producă niciun simptom”, a explicat Mahler într-un interviu pentru Medika TV.
Medicul a subliniat că persoanele care fumează de peste 20 de ani ar trebui să consulte un medic pentru analize.
„Este esențial să îndreptăm atenția spre programele de screening și să conștientizăm că oricine fumează de peste 20 de ani, un pachet de țigări pe zi, ar trebui să facă un CT de torace, mai ales dacă are peste 55 de ani. Rezultatul va dicta cursul următor. Examinările trebuie repetate pe o perioadă lungă de timp. Totuși, un criteriu impus de statele care susțin astfel de programe de screening este renunțarea la fumat”, a adăugat Mahler.
Cum poți renunța la fumat?
Managerul de la „Marius Nasta” a subliniat că renunțarea la fumat necesită voință și implicarea în programe de consiliere.
„Trebuie să îți dorești să renunți la fumat și să te implici într-un program de consiliere. Astfel, există șanse mari să detectăm persoanele în stadii incipiente.
Când vorbim de astfel de programe de screening, nu ar trebui să privim doar eficiența pe termen scurt, ci să ne gândim la eficiența pe termen lung.
Trauma emoțională, greu de cuantificat în bani, costul tratamentului oncologic, radioterapiei, intervenției chirurgicale, consilierii psihologice, atât pentru pacienți cât și pentru familie, pe o perioadă lungă, înseamnă costuri mult mai mari decât un CT efectuat pentru o parte a populației cu acest obicei”, a subliniat Beatrice Mahler, potrivit Știrileprotv.