Prima pagină » Actualitate » Ai mâncat această legumă? Este OBLIGATORIU să nu bei apă imediat după

Ai mâncat această legumă? Este OBLIGATORIU să nu bei apă imediat după

Ai mâncat această legumă? Este OBLIGATORIU să nu bei apă imediat după

Ardeiul iute este o legumă extrem de populară în rândul românilor. Este folosit pe post de condiment, dar se consumă și proaspăt sau conservat la saramură sau în oțet. Dar, dincolo de faptul că este absolut delicios, există și o problemă cu care te confrunți după ce îl mănânci: usturimea care rămâne în gură. Dacă ești tentat să bei apă ca să o stingi, avem o veste proastă pentru tine: este cea mai neinspirată alegere, pentru că apa nu va face altceva decât să accentueze gustul picant. 

Și totuși, care este soluția? Se pare că cea mai potrivită băutură este laptele, scrie adevărul.ro. Explicația este una foarte simplă: moleculele de capsaicină pe care le conține acestă legumă au capacitatea de a se dizolva în lapte, iar acest lichid te va scăpa repede de iuțeala din gură. În plus, în lapte se găsește o proteina numită cazeină, care va contribui la eliminarea capsaicinei din gură, pe care o va transporta în tractul digestiv.

Ce beneficii are ardeiul iute

Dincolo de faptul că este gustos, dacă introduci ardeiul iute în dietă vei arde mai repede caloriile. Consumul de ardei iute poate ajuta la arderea a în jur de 200 de calorii, zilnic, dacă este consumat constant.

Ardeiul iute de culoare roșu aprins are un conținut ridicat de beta-caroten. Ardeiul iute conține capsaicină, un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conţine mai multă capsaicină.

Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate (desfundă nasul). În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, datorită concentraţiei de carotenoizi, inclusiv beta-caroten.

Ardeiul roşu iute se pare că reduce nivelul colesterolului din sânge, al trigliceridelor, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Ardeiul iute ar putea PRELUNGI viața. Beneficii neștiute

Recordul pentru cel mai iute ardei din lume, deținut de un soi produs în România. Ce beneficii are

Autor
Cu o experiență de peste 10 de ani în presă, Ana Lungu a scris pe teme de actualitate, social, politică, a făcut anchete și reportaje și se află în echipa Gândul de șase luni. Absolventă de ... vezi toate articolele