Ajunge și în România ciclonul care a făcut prăpăd în vestul Europei? Ce urmează după furtunile din Arad și Cluj
Vestul Europei a fost afectat de ploi torențiale și vijelii, urmate de inundații. În Germania, autoritățile au anunțat 165 de morți, case, drumuri și poduri inunate, mașini luate cu totul de ape. Belgia și Olanda sunt și ele afectate de fenomenele meteo extreme.
Luni și marți, în Grecia sunt anunțate ploi torențiale și vijelii, o avertizare fiind emisă în special pentru zonele din centru şi nord.
Duminică, o furtună a făcut prăpăd în Cluj-Napoca și în localitățile apropiate, unde au fost zeci de străzi inundate, copaci doborâți și acoperișuri smulse de vântul puternic. Cu două zile înainte, în județul Alba a plouat torențial și în cinci ore au căzut peste 220 de litri de apă pe metru pătrat, sute de case fiind inundate sau distruse și zeci de drumuri blocate.
Ploi și vijelii sunt anunțate până marți dimineață în aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie, care a emis inclusiv o avertizare cod portocaliu, a atenționat că vor urma averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În unele zone, cantitățile de apă care vor cădea în interval scurt vor ajunge și la 60-80 l/mp.
Specialiștii de la Prognoze Meteo au explicat, pentru Gândul, că furtunile care vor ajunge și la noi, după ce au făcut prăpăd în vestul Europei, se vor manifesta într-un context schimbat. Asta pentru că anticiclonul care a dominat Câmpia Rusă se va disipa și urmările nu vor fi la fel de grave ca în alte state.
La începutul acestei săptămâni, regimul anticiclonic din Câmpia Rusă va ceda, iar depresiunea va avansa spre Est, urmând să tranziteze și România. Contextul va fi complet diferit, deoarece depresiunea nu mai este blocată, iar trecerea peste România va dura 24-48 de ore.
Cu excepția județelor din vestul României, unde au fost ploi torențiale și furtuni zilele trecute, în celelalte regiuni vor urma ploi normale, de vară. Specialiștii de la Prognoze Meteo estimează că vor cădea cantități de 20-40 l/mp și doar izolat se va ajunge la 60 l/mp, în zonele montane.
De interes va fi evoluția furtunilor, după mai multe zile de caniculă.
De ce se produc fenomenele meteo extreme în Europa
Specialiștii de la Prognoze Meteo spun că explicația trebuie începută cu tiparul emisferic în care ne aflăm, și anume circulația emisferică blocată (circulație de blocaj). Anul 2021 a fost dominat de acest tip de circulație, după mai mulți ani în care circulația de blocaj a fost mai mult absentă.
”Aceste două tipare reprezintă felul în care răspunde atmosfera planetei la diferiți factori, cum ar fi intensitatea radiației solare sau tiparul multianual. Circulația emisferică nu poate rămâne într-un singur tipar. Astfel, circulația emisferică activă alternează cu circulația emisferică blocată și acest lucru influențează mult caracterul unui an”, potrivit Prognoze Meteo.
La începutul săptămânii trecute, în zona Câmpiei Ruse și a Peninsulei Scandinave a fost un anticiclon care bloca circulația emisferică. În același timp, Oceanul Atlantic era la rândul său blocat de Anticiclonul Azoric. Între acești 2 „giganți”, în zona Europei Centrale, o depresiune atlantică a rămas blocată.
Anticiclonii sunt centri barici masivi. Dimensiunea lor este una considerabilă și sunt formați de aerul care coboară din altitudine spre suprafața terestră.
Pe de altă parte, depresiunea atlantică a avut o intensitate redusă. În aceste situații, se întâmplă destul de rar ca centrul baric de presiune scăzută (depresiunea) să poată mișca sau influența anticiclonul.
Efectele ciclonului
Ceea ce caracterizează o depresiune sau un ciclon este mișcarea ascendentă a aerului. Acesta circulă dinspre periferia depresiunii, spre centrul său, iar odată ajuns în centru, aerul începe să urce spre altitudine. Această mișcare slăbește coloana de aer, scade presiunea și permite formarea norilor și apariția ploilor.
Ciclonii și depresiunile temperate aduc precipitații în regiunile traversate, iar aceste zone „udate” de acești centri barici pot să aibă sute și chiar mii de kilometri lungime. Astfel, odată ce depresiunea a fost blocată, cantitățile de apă au fost concentrate în regiunile aflate sub influența depresiunii, acestea fiind afectate de inundații.
Blocarea unui ciclon sau a unei depresiuni este un fenomen normal, ce apare aproape în fiecare an în zona Europei.
”În anii dominați de circulația emisferică blocată, acest fenomen apare cu mai multă ușurință, însă cu toate acestea avem de-a face cu un fenomen normal. Ca să înțelegem acest fenomen, în mare parte din iernile care au adus multa zăpadă am avut de-a face cu aceste fenomen, un eveniment notabil fiind iarna 2013-2014”, explică specialiștii de la Prognoze Meteo.
Importanța tiparului verii
Vara 2021 a adus condiții favorabile pentru dezvoltarea anticiclonilor în zona Scandinaviei și a Câmpiei Ruse.
Astfel, jumătatea vestică a Europei nu a fost străină de ploi și furtuni, deoarece acestea nu au putut avansa către Estul continentului, blocat de anticicloni.
Umiditatea solului a fost una semnificativă în Europa Centrală și de Vest, iar acest lucru a favorizat băltirea apei și apariția viiturilor.