AJUTOR de peste 2.000 de lei lunar pentru o categorie de români, indiferent de ce venituri au aceștia. Măsura, adoptată tacit de Senat
Senatul României a adoptat tacit o măsură care promite sprijin financiar substanțial familiilor dintr-o anumită categorie socială. Scopul acestei legi este de a crește natalitatea în România, spun inițiatorii.
Potrivit noii legi, părinții cu mai mult de doi copii vor beneficia de o indemnizație lunară echivalentă cu cel puțin un salariu minim net, indiferent de veniturile familiei. Suma poate ajunge la peste 5.000 de lei lunar.
Acest proiect de lege, care a trecut tacit de Senat, își propune să încurajeze natalitatea în România, acordând sprijin financiar semnificativ familiilor cu mulți copii.
Conform propunerii, persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani vor primi o indemnizație lunară neimpozabilă și care nu poate fi supusă executării silite, cu excepția cazurilor în care a fost acordată în mod necuvenit. Suma va varia în funcție de numărul de copii:
- Echivalentul unui salariu minim pentru trei copii
- 1,5 salarii minime nete pentru cei cu patru copii
- Două salarii minime nete pentru cei cu cinci copii
- 2,5 salarii minime nete pentru familiile cu șase sau mai mulți copii.
Beneficiarii trebuie să aibă venituri impozabile din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora. De asemenea, mamele aflate în concediu de creștere copil trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni înaintea nașterii sau adopției.
Pentru a beneficia de această măsură, părinții sau întreținătorii trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară, iar copiii în întreținere să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.
Facem precizarea că aceste prevederi nu se aplică încă. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Camera Deputaților, care este for decizional și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, potrivit Antena 3.