AJUTOR masiv trimis Turciei: trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române au decolat spre zonele afectate
O nouă echipă de salvare RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a plecat, de la Baza 90 Otopeni, spre Turcia, pentru a desfăşura acţiuni specifice de căutare-salvare, în urma cutremurelor din urmă cu două zile.
Potrivit IGSU, alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, la misiune vor participa şi doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU.
România a sprijinit Turcia din primele momente
Aceştia se alătură echipei care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Turcia, urmând să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare.
Transportul personalului şi a echipamentelor în Turcia se realizează cu o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum şi cu trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române, arată MApN.
Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că suplimentarea ajutorului are legătură cu o solicitare venită din partea Turciei.
„În cursul nopții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU București, colegii de la SMURD București au pregătit totul, cu ce pleacă, au fot solicitate în primă fază un avion NATO și în a doua fază am solicitat și al doilea. Avem două avioane SPARTAN care sunt și ele pregătite să plece. La acest moment, avioanele cu personalul – pentru că sunt mai lente – vor ajunge în cam două ore și jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C17, apoi al doilea C17, de data asta cu utilajele.
Pentru a fi mai ușoară intervenția, de data asta am decis să trimitem și mașini pentru a fi echipa mai mobilă, mai puțin o povară pe autoritățile turce și mai mult independentă pentru a face eu treabă.
Suntem contracronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază deja sunt din partea UE 5.000 de salvatori aproximativ și 200 de câini acolo. Noi mai trimitem acum acolo 57 de persoane care sunt salvatori de la ISU BIF, plus doi medici, doi asistenți de la SMURD București, plus voliuntari de la Grupul Câinilor Utilitari care au venit inclusiv din Caransebeș ca să participe la această misiune”, a declarat Raed Arafat.
„Aveți cu voi colegi voluntari care vin de la ONG-uri, de la Salvamont, care au câini antrenați pentru această activitate și avem colegii medici și asistenți de la SMURD cu care ați mai lucrat și care o să vă asigure vouă sprijinul, dar sunt foarte importanți și când lucrați pe persoane care sunt blocate și care trebuie asistate în momentul în care sunt scoase. Nu e o misiune ușoară, e o misiune grea. Echipamentele de protecție sunt obligatorii pentru toți. Atenție la cap, atenție la orice când lucrați, să fiți cât mai bine protejați! Când vă întoarceți, să fiți tot așa, în forma asta!”, le-a transmis Arafat salvatorilor.
Turcia a cerut suplimentarea ajutorului
Potrivit șefului DSU, a fost o solicitare din partea Turciei de suplimentaare a forțelor, oficialii români fiind contactați chiar de ambasadorul desemnat pentru România, care a explicat situația din țara sa. Astfel, prim-ministrul Nicolae Ciucă a decis convocarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și s-a luat decizia încă de marți noaptea de mobilizare a celei de-a doua echipe pentru a merge în Turcia.
Luni, 6 februarie, două cutremure extrem de puternice, de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, au lovit Turcia şi Siria. Primul seism s-a produs la ora locală 4:17 şi a avut epicentrul în apropierea oraşului Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria. Un al doilea cutremur a avut loc în aceeaşi regiune, la doar câteva ore distanță.