Prima pagină » Actualitate » Al 13-lea salariu și indemnizații consistente la pensionare / Avantajele angajaților de la Banca Națională a României. Cât câștigă lunar guvernatorul

Al 13-lea salariu și indemnizații consistente la pensionare / Avantajele angajaților de la Banca Națională a României. Cât câștigă lunar guvernatorul

Al 13-lea salariu și indemnizații consistente la pensionare / Avantajele angajaților de la Banca Națională a României. Cât câștigă lunar guvernatorul
Sursa FOTO: Facebook

Angajații Băncii Naționale a României au acces la diverse bonusuri la care salariații celorlalte instituții din sectorul public nu au dreptul.

Angajații BNR au salarii lunare consistente, dar acestea nu sunt singurele avantaje de care se bucură prin comparație cu alți bugetari. Banca centrală oferă salariaților lor o serie de alte stimulente, cu mult peste ceea ce pot spera alți angajați ai statului. BNR este, probabil, singura instituție de stat care mai acordă al 13-lea salariu sub forma unei indemnizații de vacanță, scrie Fanatik.

Guvernatorul BNR câștigă peste 75.000 de lei pe lună

Obligația de a-și declara veniturile în declarația de avere nu se aplică celor de la Banca Națională, acestora fiindu-le permis să completeze rubrica „venituri” cu sintagma „conforma contractului individual de muncă” sau cu formulări similare. Astfel, sunt cunoscute doar salariile persoanelor care dețin funcții de conducere în centrala BNR, precum și în structurile teritoriale ale acesteia.

Potrivit grilei prezentate de banca centrală și stabilite chiar de către Consiliul de Administrație, guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu de 52.447 lei pe lună, acesta fiind salariul net. La aceasta se adaugă indemnizația de membru al Consiliului de Administrație, de 22.706 lei. În ierarhia salarială, el este urmat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu salariu de 49.406 lei și indemnizație CE a de 22.373 lei.

Cei doi viceguvernatori, Leonardo Badea și Eugen Nicolăescu au salarii de 44.952 lei fiecare și indemnizație de 22.355 lei. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale – Csaba Balint, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan-Radu Rușanu, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc doar indemnizație de membru al CA în valoare de 22.355 lei.

Consistente sunt și celelalte funcții de conducere din Centrala BNR, existând însă variații de salariu: directorii primesc între 18.910 lei și 42.105 lei, iar adjuncții lor între 17.127 și 29.426 lei. Un șef de serviciu încasează între 8.400 și 23.815 lei, iar un șef de birou între 9.715 și 16.118 lei, toate aceste sume reprezentând salarii nete. În structurile teritoriale ale BNR salariile sunt ceva mai mici: director – de la 10.899 la 19.418 lei, șef serviciu – de la 7.966 la 13.474 lei și șef birou – de la 7.934 la 8.799 lei.

Pe lângă aceste venituri, ei primesc o indemnizație de vacanță care echivalează cu încă un salariu și au posibilitatea de a primi alte drepturi bănești care pot ajunge într-un an la maximum 1,6 salarii nete lunare. Bonusurile de performanță nu se pot acorda membrilor Consiliului de Administrație, ci doar subordonaților acestora.

Indemnizația de pensionare, egală cu salariul pe un an

Însă unul dintre avantajele cele mai consistente de care beneficiază angajații Băncii Naționale este bonusul pe care îl primesc la pensionare. Dacă salariatul respectiv a lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă, va primi o indemnizație de pensionare egală cu 12 salarii, indemnizație calculată la nivelul ultimului salariu primit.

Chiar dacă sunt mai puțin generoase, indemnizații se acordă și salariaților care se pensionează cu o vechime mai mică în cadrul Băncii Naționale. Astfel, cei cu o vechime de 5 ani vor primi echivalentul a 10 salarii, cei cu 4 ani vor primi o indemnizație egală cu 8 salarii, pentru ca cei cu măcar 3 ani de vechime înainte de retragerea din activitate să beneficieze de 6 salarii. De asemenea, BNR poate să acorde salariaţilor săi câte un credit pentru locuinţe şi credite pentru bunuri de folosinţă îndelungată, cu dobândă la nivelul dobânzii medii lunare de la băncile comerciale.

O altă prevedere este legată de faptul că angajații BNR pot primi o cotă parte din profitul obținut de către instituție. Legea permite ca până la 10% din profitul rămas  al Băncii să poată fi repartizat angajaților, după ce 80% dintre veniturile nete au fost trimise bugetului de stat, conform Fanatik.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și