Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, definitiv, vineri, ordinul semnata de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, de carantinare a unei localități, din Arad, după prima decizie de acest fel, în cazul localității prahovene Gornet.
Magistrații completului Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, ca nefondat, recursul depus depus de Departamentul pentru Situații de Urgență la decizia din 12 august a Curții de Apel București privind anularea Ordinului DSU nr. 4659263/01.08.2020 privind instituirea carantinei zonale în satele Seleuș și Moroda din comuna Seleuș, județul Arad.
„Detalii soluţie: Admite excepţia lipsei de interes în susţinerea recursului, invocată din oficiu. Respinge recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr. 747 din data de 12 august 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca fiind lipsit de interes. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 august 2020”, se arată în pronunțarea ÎCCJ.
Curtea de Apel București respinsese în 12 august capătul de cerere având ca obiect plata daunelor morale, ca neîntemeiat, decizie care nu a fost atacată de reprezentanții autoriății locale. DSU a depus decursul în data de 17 august, după ce perioada de carantinare a zonei, pentru 14 zile de la data de 1 august, deja expirase.
Ordinul semnat de Raed Arafat a fost datat în 1 august, la o zi după ce Consiliul Județean pentru Situații de Urgență al județului Arad hotărâse că riscul răspândirii comunitare în satele Seleuș și Moroda este de o gravitate maximă, nu poate fi controlat prin alte metode, procentul persoanelor infectate fiind de peste pragul de 3 cazuri/1.000 de locuitori, respectiv după înregistrarea a 55 de persoane infectate cu SARS-COV-2.
În 6 august, primarul din Seleuş a anunţat că a atacat în instanţă ordinul respectiv, motivând că măsura nu se justifică, în condiţiile în care în ultima săptămână fuseseră confirmate doar cinci cazuri noi. „Noi suntem recunoscuţi pentru cultivarea legumelor, iar localnicii îşi vând produsele în toată ţara, mai ales în Ardeal. De când s-a auzit că suntem în carantină, producătorii din Seleuş au mari dificultăţi în a-şi vinde mărfurile, clienţii se feresc de ei când află de unde provin. Au fost cazuri în care nici nu au mai fost primiţi să vândă în anumite pieţe”, declara atunci, primarul din Seleuş, Cristian Branc, pentru Agerpres, relatează Hotnews.
În 13 august, magistrații Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au anulat primul ordin de carantinare zonală, a localităţii Gornet din judeţul Prahova, prin respingerea recursului DSU.