ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

Vladimir Putin continuă să-și înarmeze „mașina de război” și a primit din Iran rachete balistice Fath-360 cu o rază de acțiune de până la 120 km, acestea fiind transportate peste Marea Caspică. Rachetele ar fi fost transportate în portul Olya, lângă Astrakhan, în data de 4 septembrie, iar nava rusească implicată a părăsit Iranul cu transponderul oprit, ceea ce înseamnă că nu a transmis date despre mișcările sale.

Cele aproximativ 200 de rachete vor fi, probabil, trimise spre testare la un poligon din regiunea Astrakhan, iar de acolo pe frontul ucrainean.

Pe lângă rachete în sine, rușii vor avea nevoie de lansatoare iraniene, a explicat pentru Important Stories Fabian Hinz, expert în rachete și drone la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

Nu există instalații potrivite pentru Fath-360 în armata rusă. În Iran, acestea sunt adesea instalate pe camioane, instalațiile pot fi transportate în Rusia fie cu avioane mari de transport, fie pe mare.

Totuși, Ministerul iranian de Externe a negat furnizarea de rachete Rusiei. Cu toate acestea, un membru al Parlamentului iranian, Ahmad Bakshaish Ardestani, a transmis un mesaj care poate fi citit printre rânduri.

„Suntem forțați să facem comerț prin troc, în special să importăm soia și grâu. O parte a trocului este furnizarea de rachete, cealaltă este furnizarea de drone de luptă către Rusia. Din Rusia importăm soia, porumb și alte mărfuri. Europenii vând arme Ucrainei. NATO a intrat în Ucraina, așa că de ce nu ar trebui să ne sprijinim aliatul și să furnizăm Rusiei rachete și drone?”, a declarat Ahmad Bakshaish Ardestani.

Racheta balistică Fath-360

Fath-360 vs. rachetele rusești S-300

În ceea ce privește raza de acțiune, Fath-360 corespunde, aproximativ, rachetelor antiaeriene rusești S-300, cu care armata rusă lovește orașele ucrainene de frontieră (Harkov, Zaporojie, Pokrovsk, Konstantinovka și altele) și ținte militare.

Când lovesc ținte terestre, rachetele S-300, ca și Fath-360, zboară pe o traiectorie balistică. De asemenea, rușii folosesc rachete balistice Iskander-M împotriva țintelor din zona de angajare a S-300. Sunt mai precise decât S-300, iar autonomia maximă este de aproximativ 500 km.

După ce au primit Fath-360, rușii nu vor mai „risipi” rachetele Iskander-M în atacuri din apropierea liniei frontului și își vor folosi raza de acțiune la maximum.

„Rachetele balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune au o precizie foarte mare, iar Fath-360 nu face excepție”, spune Fabian Hinz.

„Racheta folosește și un sistem de navigație prin satelit, iar iranienii au echipat probabil și muniția cu un dispozitiv care contracarează războiul electronic. Expertul militar ucrainean, maiorul de rezervă Alexei Getman, a spus că Fath-360 este mai precis decât S-300 rus”, afirmă expertul.

„Racheta balistică Fath-360 folosește și un sistem de navigație prin satelit”

„Nu are rost să contăm pe apărarea antiaeriană ucraineană pentru a doborî o parte semnificativă a Fath-360, nu au suficiente instalații”

Eficacitatea utilizării Fath-360 va depinde, în mare măsură, de interacțiunea echipajelor de rachete cu recunoașterea din teren. Operatorii Fath-360 trebuie să primească informații despre ținte cât mai repede posibil și să deschidă focul.

„În general, rachetele iraniene nu oferă armatei ruse noi capacități, dar având în vedere numărul lor, ele ar putea juca un rol important”, mai spune Fabian Hinz.

Expertul avertizează că „nu are rost să contam pe apărarea antiaeriană ucraineană pentru a doborî o parte semnificativă a Fath-360. Nu au suficiente instalații capabile să doboare rachete balistice, iar folosirea lor în raza de acțiune a lui Fath-360 este periculoasă”.

Din cele 3.000 de rachete S-300 și S-400 lansate de la începutul războiului (cu rază până la 380 km), armata ucraineană a doborât doar 19, se arată în raportul din luna august al comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Syrsky.

Ce rachete mai poate oferi Iranul lui Putin?

Armata iraniană are rachete de croazieră și rachete balistice cu o rază de acțiune de la câteva sute până la câteva mii de kilometri, conform rapoartelor analiștilor occidentali publicate în anul 2024.

  • Însă nu există informații fiabile și actualizate nici despre numărul de rachete, nici despre posibilitățile de producție a acestora în Iran.
  • În anul 2022, generalul american Kenneth McKenzie a spus că Iranul avea la acea vreme 3.000 de rachete balistice și țara a investit serios în dezvoltarea lor timp de cinci până la șapte ani.

„Producția a crescut cu siguranță de atunci, dar este imposibil de spus câte rachete poate produce Iranul într-o lună sau într-un an” afirmă Fabian Hinz.

Toate rachetele balistice iraniene ar trebui împărțite în două grupuri, explică același expert.

„Primele sunt cele cu care poate lovi Israelul, adică muniție scumpă și greu de produs, cu o rază de acțiune de peste 1.000 km. În aprilie 2024, armata iraniană a tras aproximativ 120 dintre aceste rachete în timpul unui atac masiv asupra Israelului. În august, politicienii israelieni și occidentali se așteptau la o nouă lovitură masivă din partea Iranului, ca răspuns la uciderea unuia dintre comandanții Hezbollah și a șefului Biroului Politic al Hamas, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat”, precizează Fabian Hinz.

„Amenințarea unui război major în Orientul Mijlociu este foarte reală, așa că Iranul trebuie să aibă un stoc de rachete balistice”

Dacă furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia continuă și se extinde, atunci rușii pot conta în primul rând pe muniție cu rază scurtă de acțiune. Pe lângă Fath-360, Iranul are rachete cu o rază de acțiune de 300, 500, 700 și aproximativ 1.000 km.

Armata iraniană a folosit unele dintre aceste rachete împotriva țintelor Statului Islamic din Siria și în bazele militare americane din Qatar și Emiratele Arabe Unite.

„Unele dintre rachete au ratat ținta, dar în general precizia lor poate fi evaluată ca mare”, spune Hinz.

Dar iranienii nu pot renunța la aceste rachete, chiar și în cantități limitate, ceea ce ar putea însemna că „mașina de război” a lui Putin nu va avea „hrană” constantă. Amenințarea unui război major în Orientul Mijlociu este foarte reală, așa că Iranul trebuie să aibă un stoc de rachete balistice pentru a ataca bazele militare americane.

Pe de altă parte, pentru a atinge ținte din Kuweit și Qatar sunt necesare rachete cu o rază de acțiune de cel puțin 300 km, iar în Emiratele Arabe Unite, de cel puțin 500 de kilometri.

Sursa foto – Fars Media Corporation / Wikimedia Commons


CITEȘTE ȘI:

Cât a cheltuit Putin în 5 zile pentru a ataca Ucraina. Suma este FABULOASĂ

O ecuație de nerezolvat? Mongolia nu l-a ARESTAT pe Putin, dar nici nu poate fi pedepsită de CPI: „Situația convine de minune Kremlinului”

FBI dezvăluie o amplă operațiune de MANIPULARE orchestrată de Rusia. Cum vrea Putin să cucerească „inimile și mințile” europenilor

Rusia îl ține pe NU în brațe și monitorizează „Ziua Demiterilor” din Ucraina. Peskov: „Remanierea nu va avea niciun efect în perspectiva negocierilor”

Rusia vs. „Occidentul colectiv”. Războiul din Ucraina ascunde un CONFLICT latent: „Putin și liderii occidentali nu vor un conflict total”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...