Prima pagină » Actualitate » Albirea dinților este periculoasă?

Albirea dinților este periculoasă?

Albirea dentară este o procedura estetică realizată în mod profesionist de către medicul dentist. Tot mai multe persoane optează pentru albirea dinților și tocmai de aceea este firesc să apară și o mulțime de întrebări legate de această procedură.

Mulți dintre cei care își doresc să apeleze la albirea dentară nu pot să nu se întrebe dacă procedura este una sigură și dacă nu cumva există anumite pericole și riscuri la care se supun atunci când decid să facă acest pas spre o dantură mai frumoasă.

Înainte de a decide dacă dorești să îți albești sau nu dinții și dacă procedura este sigură, este mai important să vezi împreună cu dentistul tău dacă ești un bun candidat pentru această intervenție.

Cine poate apela la albirea dentară

Un bun candidat pentru albire dentară este orice persoană care observă că dinții și-au pierdut culoarea naturală, au o nuanță gri –gălbuie sau sunt pătați. Albirea dentară este o procedură stomatologică și trebuie efectuată numai de un dentist sau de un alt specialist în domeniu, la prescripția unui dentist. Orice alte centre și saloane de frumusețe care oferă o astfel de procedură nu o fac în mod legal și trebuie evitate de oricine nu dorește să își pună în pericol sănătatea.

Albirea dentară se poate realiza inclusiv acasă cu ajutorul unor produse obișnuite (bicarbonatul de sodiu fiind cel mai des folosit) sau cu kituri speciale pentru albirea dinților. De asemenea, există inclusiv pastă de dinți care are capacitatea de a reda albul dinților, însă în toate aceste cazuri vorbim de dinți care nu au nevoie de o procedură complexă de albire.

Poate albirea dentară să îți afecteze dinții

Metodele de albire dentară au fost testate, evaluate și îmbunătățite de zeci de ani de zile, de când sunt folosite. Milioane de persoane din întreagă lume folosesc această procedură estetică pentru a-și recăpăta albul dinților, un zâmbet frumos și odată cu acestea încrederea de sine. Albirea dinților este una dintre cele mai solicitate proceduri de natură estetică din multe cabine dentare. Pe lângă opțiunile disponibile în cabinetele stomatologice există și kituri/tratamente care pot fi folosite acasă, la recomandarea unui specialist. Deși își doresc dinți mai albi și mai strălucitori, mulți se tem de eventualele efecte adverse care pot apărea după procedură. Însă, în realitate sunt doar câteva efecte secundare minore care sunt asociate cu albirea dentară. Printre acestea se numără iritarea gingiilor, sensibilitatea dinților și impactul asupra reconstrucțiilor dentare.

Iritația gingiilor

Peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă sunt cele mai comune ingrediente active pentru produsele de albire a dinților. Tratamentele prescrise de medicul dentist – indiferent dacă este vorba de o procedură în cabinet sau kituri de albire pentru acasă – conțin niveluri mai ridicate ale acestor agenți de albire. Dacă substanța de albire ar atinge gingiile, ar putea provoca iritații. Cu toate acestea, medicul dentist ia măsuri de precauție suplimentare pentru a proteja țesutul gingival. În timpul procedurilor în cabinet, se folosește un gel de protecție pentru a proteja cât mai bine gingiile și a evita iritațiile. De asemenea, gutierele pentru albire pe care pacientul le poate lua acasă sunt personalizate astfel încât dinții să stea cât mai bine în ele, astfel încât gelul de albire să nu intre în contact cu gingiile. Însă în cazul în care se întâmplă ca gelul să atingă gingiile și să provoace iritații, este important de știut că acestea se vindecă de la sine, relativ rapid.

Sensibilitatea dinților

Sensibilitatea dinților este un alt efect secundar comun al procedurilor de albire a dinților. Sensibilitatea se datorează eventual inflamației pulpei dentare din cauza expunerii la peroxid în timpul tratamentului. Sunt mai mulți factori care pot influența severitatea sensibilității, inclusiv concentrația de peroxid, prezența reconstrucțiilor dentare sau chiar intensitatea luminii utilizate în timpul procedurii. De obicei, sensibilitatea dentară trece de la sine, însă dacă aceasta nu dispare rapid și provoacă disconfort pacientul poate încerca:

  • Perierea dinților cu pastă specială pentru dinți sensibili
  • Purtarea gutierelor sau benzilor pentru o perioadă mai scurtă de timp
  • Folosirea produselor pentru remineralizarea dinților – la recomandarea dentistului
  • Pauză în procesul de albire pentru câteva zile pentru a permite dinților să se adapteze.

Efecte asupra restaurărilor dentare

Unele cercetări sugerează că tratamentele de albire pot avea efecte adverse asupra reconstrucțiilor dentare. Cu toate acestea, efectele depind de tipul de material utilizat. Peroxidul poate accelera cantitatea de mercur din amalgamul dentar, în funcție de concentrația de peroxid utilizată, momentul aplicării și vârsta amalgamului dentar.

În plus, alte materiale precum cele utilizate pentru coroane și implanturi prezintă cea mai bună rezistență la peroxid.

În cazul în care există îngrijorări cu privire la efectele pe care tratamentele de albire le pot avea asupra reconstrucției dentare, cea mai bună soluție este o discuție cu medicul dentist și o consultație amănunțită pentru a se evalua cât mai bine orice risc și pentru a alege varianta cea mai puțin riscantă sau cu cele mai puține efecte secundare

Vezi și implant dentar pret.

Albirea dentară – o procedură sigură

Atunci când te interesează procedura de albire dentară care îți poate reda zâmbetul și încrederea de sine, este recomandat să urmezi câțiva pași pentru ca rezultatul final să fie cel pe care îl dorești.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să discuți cu dentistul tău și să îi comunici care îți sunt așteptările. Dentistul va evalua sănătatea dinților și va interveni în cazul în care există probleme, cum ar fi carii sau probleme gingivale. În cazul existenței unor probleme, acestea trebuie remediate complet înainte de a începe procedura de albire. Tot medicul dentist este cel care poate veni cu recomandări și care îți poate răspunde la întrebările pe care le ai referitoare la albirea dinților.

Pasul următor, odată ce ai decis să urmezi procedura de albire dentară este să ții cont de toate recomandările pe care le-ai primit de la medicul dentist, să urmezi cu atenție toate instrucțiunilor în cazul tratamentelor pe care le faci acasă și să monitorizezi cu atenție orice eventual efect secundar. Doar așa îți vei putea albi eficient și în sigurata dinții și vei avea un zâmbet frumos!

Important de reținut este și că nu poți apela la procedura de albire dinților foarte des. Pacientul trebuie să ştie că albirea dentară nu este o soluţie permanentă. Rezultatele acestui tratament se vor diminua în timp.

În mod normal, efectele albirii se păstrează între 6 luni şi 2 ani, în funcție de schimbările pe care pacientul le face după prima albire: renunțarea la fumat, evitarea alimentelor și băuturilor care afectează culoarea dinților etc. Înainte de a decide dacă este momentul potrivit să reiei procedura cel mai bine este să discuți cu medicul dentist. Acesta va face din nou evaluarea și va trebui în același timp să fie la curent cu orice intervenție pe care ai mai făcut-o de la ultima procedura de albire și până în prezent.

Citește și