Prima pagină » Actualitate » Alegeri cruciale pentru britanici. „Răzbunarea” BREXITULUI sau sondajele care bat istoria / Secțiile de votare, deschise la 7 dimineața

Alegeri cruciale pentru britanici. „Răzbunarea” BREXITULUI sau sondajele care bat istoria / Secțiile de votare, deschise la 7 dimineața

Alegeri cruciale pentru britanici.

Regatul Unit a început să voteze joi dimineaţă în cadrul unor alegeri generale care promit să marcheze sfârşitul celor 14 ani tumultuoşi de guvernare conservatoare şi să aducă o victorie istorică a Partidului Laburist, condus de Keir Starmer.

Aproximativ 46 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a reînnoi cele 650 de mandate din Camera Comunelor. Fiecare deputat este ales prin sistemul „first-past-the-post”, care favorizează principalele partide.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7 dimineaţa (9:00, ora României) şi se vor închide la ora 22:00 (miezul nopţii în România). Primele estimări ale sondajelor vor oferi o idee asupra rezultatului la închiderea urnelor, iar rezultatele oficiale sunt aşteptate să apară vineri dimineaţa devreme.

Britanicii sunt aşteptaţi joi la urne pentru alegeri generale în care Partidul Laburist pare să înlăture guvernul conservator, aflat la putere de 14 ani, cu un scor istoric, relatează Reuters.

Crizele au dat naştere, în rândul electoratului britanic, une dorinţe de schimbare

Potrivit sondajelor, Partidul Laburist are şanse să obţină o victorie zdrobitoare în faţa conservatorilor, ceea ce i-ar permite liderului Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, să devină prim-ministru, înlocuindu-l pe Rishi Sunak, care ocupă Downing Street 10 din 2022 ca al cicilea premier conservator începând din 2010.

„Marea Britanie poate scrie astăzi un nou capitol”, a declarat Keir Starmer într-un mesaj transmis joi alegătorilor. „Nu ne putem permite încă cinci ani cu conservatorii, dar schimbarea va veni doar dacă veţi vota laburiştii”, a punctat el.

Brexitul, gestionarea confuză a pandemiei de Covid, creşterea preţurilor şi adâncirea sărăciei, un sistem de sănătate publică serios şubrezit, o succesiune de prim-miniştri – una după alta, din 2010 încoace, crizele au dat naştere în rândul electoratului britanic unei asemenea dorinţe de schimbare, încât conservatorii au recunoscut în ultimele zile că nu luptă pentru a câştiga, ci pentru a încerca să limiteze majoritatea istorică ce se profilează de partea laburiştilor.

Victoria prognozată a laburiștilor, după 14 ani de guvernare conservatoare sub cinci prim-miniștri

Cu ceva mai mult de 42% din voturi, aceștia ar urma să-și adjudece peste 70% dintre mandatele noului Parlament. Sondajele spun că Partidul Conservator al actualului premier, Rishi Sunak, vor pierde categoric în fața Partidului Laburist, potrivit Antena 3.

Cu două zile înaintea deschiderii urnelor, sprijinul mediu pentru laburiști era estimat la 40%, în timp ce conservatorii erau cotați cu 21%.

Victoria prognozată a laburiștilor vine după 14 ani de guvernare conservatoare sub cinci prim-miniștri. Cu ceva mai mult de 42% din voturi, ei ar urma să-și adjudece peste 70% dintre mandatele noului Parlament. Conservatorii și laburiștii domină în mod tradițional politica din Marea Britanie, într-un sistem care face dificilă reprezentarea partidelor mai mici în forul legislativ.

Protagoniștii alegerilor legislative din Marea Britanie

Partidul Conservator. Este condus de actualul prim-ministru Rishi Sunak. Acest politician de 44 de ani a preluat conducerea formațiunii în octombrie 2022, după un scurt mandat al lui Liz Truss, fost ministru de Externe.

Comentatorii politici spun că în cele 49 de zile în care a condus guvernul Regatului Unit, Truss – care i-a succedat controversatului Boris Johnson – a reușit să bulverseze economia țării.

Absolvent de Oxford și angajat, în trecut, să conducă fondul de hedging Goldman Sachs, Sunak este primul politician de origine hindusă care devine prim-ministru în Marea Britanie. Este creditat cu meritul de a fi redresat situația economică a țării, dar criticii săi îi reproșează lipsa viziunii politice și faptul că nu este în contact cu alegătorii de rând.

La ultimele alegeri, conservatorii au câștigat 365 de mandate în Camera Comunelor. Ei promit o economie mai puternică și reducerea impozitelor cu aproximativ 17 miliarde de lire sterline pe an. De asemenea, s-au angajat să majoreze cheltuielile de sănătate publică peste rata inflației și cheltuielile de apărare la nivelul a 2,5% din PIB până în 2030.

În plus, sub conducerea lui Sunak, Partidul Conservator a promis să limiteze numărul imigranților și să-i trimită pe unii solicitanți de azil în Rwanda.

Partidul Laburist. Keir Starmer, un avocat în vârstă de 61 de ani, fost procuror-șef al Angliei și Țării Galilor, este liderul Partidului Laburist și favoritul actual la funcția de prim-ministru. Centrist și pragmatic, Starmer a făcut eforturi pentru lua distanță de politicile socialiste proeminente susținute de fostul lider laburist Jeremy Corbyn, reușind, totodată, să înăbușe diviziunile interne. Criticii îl consideră lipsit de carismă și de elan, dar popularitatea Partidului Laburist a crescut sub conducerea sa.

La ultimele alegeri, laburiștii au câștigat 202 mandate. Ei promit creșterea bunăstării, încurajarea investițiilor și îmbunătățirea infrastructurii în cadrul unei strategii pe 10 ani. Laburiștii mai susțin înființarea unei companii de stat care să producă energie curată, prin aplicarea unei taxe excepționale asupra giganților din domeniul petrolului și gazelor. Un alt angajament vizează impozitarea școlilor private, pentru a plăti salariile a mii de noi profesori în școlile de stat.

 Reform UK. Este condus de Nigel Farage, un populist despre care mulți credeau că și-a epuizat rolul politic după Brexit. Acest bărbat de 60 de ani a dat mari bătăi de cap conservatorilor atunci când a anunțat că va candida la scrutinul legislativ.

Având reputația de perturbator și creator de sciziuni în opinia publică prin retorica sa eurosceptică și anti-migranți, Farage atrage mulți conservatori dezamăgiți. „Armele sale” sunt angajamentele de a reduce drastic imigrația și de a privilegia „valorile britanice”.

Farage a candidat anterior de șapte ori pentru Parlament, dar nu a câștigat niciodată. Actuala sa formațiune are un singur mandat în forul legislativ de la Londra, dar nu ca urmare a votului direct, ci în urma dezertării fostului vicepreședinte al Partidului Conservator, Lee Anderson.

Politicienii Reform UK promit, între altele, ieșirea țării din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, astfel încât solicitanții de azil să poată fi expulzați fără intervenția instanțelor de specialitate. Alte angajamente se referă la abandonarea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, sub pretextul reducerii facturilor la energie.

Liberal-democrații. Liderul liberal-democrat Ed Davey, în vârstă de 58 de ani, a fost ales pentru prima dată în Parlament în 1997. Fost cercetător în Economie, el a ocupat funcția de ministru al Energiei și Schimbărilor Climatice în cadrul unei coaliții problematice cu conservatorii, din 2012 până în 2015.

Davey a încercat să-și mobilizeze alegătorii cu cascadorii publice, inclusiv bungee-jumping, cerându-le votanților britanici să facă „un salt de credință”.

Formațiunea sa a câștigat 11 mandate la precedentele alegeri și promite îmbunătățirea aglomeratelor sisteme de sănătate și asistență socială din Marea Britanie, inclusiv introducerea îngrijirii gratuite la domiciliu. Alte promisiuni vizează investițiile în energia regenerabilă, creșterea pedepselor pentru poluatori, reducerea vârstei de vot la 16 ani și revenirea la piața unică a Uniunii Europene.

Sursă foto: Profimedia

 

CITIȚI ȘI:

Marea Britanie organizează alegeri ANTICIPATE /Rishi Sunak: ”Este momentul alegerii viitorului”

ALEGERI istorice în Marea Britanie. Regatul Unit ar putea să aibă primul guvern laburist din ultimii 14 ani / Protagoniștii alegerilor legislative

 

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și