Austriecii merg la urne – duminică, 29 septembrie 2024 -, iar lupta este strânsă în alegerile legislative care s-ar putea încheia cu o victorie a Partidului Libertății, de extrema dreaptă, condus de Herbert Kickl. Totuși, pe final de campanie electorală, conservatorii lui Karl Nehammer au câștigat teren, iar tensiunea și suspansul rămân la cote maxime.
Analiștii politici văd o viitoare colaborare între Partidul Libertății și Partidul Popular Austriac, condus de Karl Nehammer. Primele rezultate ale alegerilor din Austria vor putea fi cunoscute la ora 17.00 (18:00 – ora României).
Partidul Libertății (FPÖ) a mai fost, de două ori, la guvernare, în „parteneriat politic” cu conservatorii lui Nehammer. Totuși, până acum, partidul condus de Herbert Kickl nu s-a clasat niciodată pe primul loc, în alegeri, iar momentul actual ar fi pentru acest partid ocazia de a obține o victorie care stârnește îngrijorare.
Kickl – are ambiția de a se prezenta în fața simpatizanților drept „Volkskanzler” sau cancelar al poporului, termen folosit de naziști pentru a-l descrie pe Adolf Hitler în anii 1930 – speră ca partidul său – 27% din voturi, potrivit ultimelor sondaje – să câștige alegerile, să formeze guvernul și să îl conducă.
Liderul conservator s-a declarat „împotriva radicalismului, pentru stabilitate, nu pentru haos”.
„Conservatorii au reușit să se prezinte ca un partid aflat în centrul spectrului politic”
Andreas Eisl, cercetător la Institutul Jacques Delors
Nehammer s-a născut pe data de18 octombrie 1972, la Viena, este cancelar al Republicii Austria de la sfârșitul anului 2021 și, totodată, președinte executiv al Partidului Popular Austriac.
Austria s-a opus prin veto, în decembrie 2022, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie.
Cancelarul austriac Karl Nehammer este văzut de mulți ca fiind omul care – de fiecare dată, cu un implacabil „NEIN” – tranșează soarta României, ținând țara noastră la „poarta” Schengen. (mai multe informații AICI)
Alegerile din Austria, totuși, nu au un câștigător foarte clar. În timp ce FPÖ se află pe primul loc în sondaje, de mai multe luni, diferența s-a redus simțitor în ultimele zile față de partidul conservator ÖVP, condus de actualul cancelar Karl Nehammer, care vine tare din urmă.
FPÖ s-a pronunțat împotriva aderării țării noastre la Schengen, iar o victorie în alegeri ar reduce șansele ca Austria să permită aderarea României cu granițele terestre.
„Veto-ul Austriei pentru accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen a avut loc cu mult înainte de începerea campaniei electorale. Dar este încă o parte implicită a programului privind securitatea al partidului cancelarului conservator ÖVP – chiar dacă există unele voci critice în cadrul partidului”, a explicat jurnalistul Michael Völker, de la publicația austriacă Der Standard, pentru Hotnews.
„FPÖ este, de asemenea, pro-veto. Dacă ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde”, a mai spus Völker, potrivit sursei citate.
Austria continuă să se opună aderării depline a României și Bulgariei la Schengen. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, declara în luna aprilie, într-o conferință de presă susținută alături de Cătălin Predoiu, că în momentul de faţă „ar fi greşit” să fie stabilită o dată concretă pentru aderarea și cu frontierele terestre.
Ministrul de Interne al Austriei: „În momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă” pentru aderarea României și cu frontierele terestre, a spus Karner în luna aprilie.
Austriacul Magnus Brünner a fost numit noul comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație în noua Comisie Europeană prezentată de Ursula von der Leyen pe 17 septembrie. (mai multe detalii AICI)
Foto – Profimedia Images
Citește și: