Alegeri în Georgia. Oligarhul care și-a CUMPĂRAT țara o va „preda” Rusiei? Cine este Bidzina Ivanishvili, fiul de miner aflat în pole position
Averea lui Bidzina Ivanishvili, cel mai puternic om din Georgia, este estimată la aproximativ 7,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un sfert din PIB-ul țării. Magnatul în vârstă de 68 de ani a dominat politica în țara din Caucazul de Sus de mai bine de un deceniu. Bidzina, așa cum este cunoscut, a fost cândva un politician ales. Votat în funcția de prim-ministru în urma unui val de nemulțumire populară, în anul 2012, el a „servit” doar un an înainte de a reveni în „umbră”, acolo unde pare că se simte cel mai bine.
Prin fondurile partidului populist al lui Ivanishvili, Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili are, însă, o putere incontestabilă asupra guvernului georgian.
Potrivit criticilor săi, notează Politico, parlamentarii și miniștrii partidului îi datorează credință numai lui Bidzina Ivanishvili însuși.
Și, în timp ce Georgia trece prin alegerile din 26 octombrie, pe care mulți le consideră o alegere dură între Rusia și Occident, partidul lui Bidzina Ivanishvili este văzut, din ce în ce mai mult, ca o forță care poate scoate Georgia de pe orbita UE, pentru a liniști Moscova.
Bidzina Ivanishvili, fiul unui miner dintr-un sat sărac al fostei URSS
Bidzina Ivanishvili este fiul unui miner dintr-un sat sărac din ceea ce era la acel moment periferia URSS.
„Am fost crescut desculț, nu aveam nici ce pune în picioare, dar eram categoric fericit. Mult mai fericit decât sunt copiii mei”, spunea Ivanișvili în anul 2014.
Mezin într-o familie cu cinci copii, Bidzina Ivanishvili a muncit spălând podele într-o fabrică în timp ce învăța, mai întâi pentru a obține o diplomă în inginerie în Tbilisi și – mai apoi – pentru una în economie la Moscova.
Până la momentul absolvirii sale, diplomele erau mai puțin valoroase decât hârtia pe care erau imprimate, într-o perioadă în care URSS șchiopăta și se pregătea să părăsească scena.
- Un început modest, dar tânărul georgian Bidzina Ivanishvili și-a făcut loc și a ajuns să aibă o prosperitate inimaginabilă pentru mulți – a vândut electronice, inițial, până ce a ajuns să-și fondeze propria bancă – Rosiski Kredit, cu sediul la Moscova.
- Această activitate a venit și cu mari bătăi de cap – rivalii săi și grupările de crimă organizată l-au luat în vizor.
- Bidzina Ivanishvili povestea, la un moment dat – pentru un ziar din Rusia -, că fratele său a fost răpit ca parte a unui complot de extorcare.
Ca să obțină protecție, tânărul magnat Bidzina Ivanishvili s-a îndreptat guvernul Rusiei, așa și-a făcut prieteni puternici în interiorul regimului de la Kremlin, ale cărui organizații anti-infracționalitate foloseau aproape aceleași metode ca mafioții cu care se luptau.
„Angajații serviciilor de securitate ruse munceau pentru șpăgi și nu considerau deloc că tortura, bătăile sau asasinatele nu puteau fi folosite ca arme”, spune Irina Borogan, expertă în serviciile ruse.
Totuși, cu ajutorul lor, Bidzina Ivanishvili pare să-și fi consolidat imperiul, stabilind centre în Franța și Georgia, în timp ce interesele sale de afaceri în Rusia au fost și ele menținute.
Alege-ți momentul
Miliarde de dolari pot oferi influență, mai scrie Politico, dar – pentru a obține un control adevărat – pârghiile puterii trebuie smulse de la rivali.
- În 2003, zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a-l înlătura pe vechiul lider Eduard Shevardnadze, fostul birocrat sovietic care guvernase țara de la căderea URSS.
- În locul lui a venit bombastul revoluționar Mikheil Saakashvili, care a promis să creeze legături mai strânse cu Occidentul, să se alăture UE și să devină parte a NATO.
- Cu toate acestea, speranța pe care oamenii obișnuiți o aveau pentru guvernul lui Saakașvili a dispărut curând, pe măsură ce partidul său a devenit din ce în ce mai autoritar și tendințele sale de corupție au devenit mai evidente.
În 2008, tensiunile cu Rusia au explodat într-un război sângeros de cinci zile în care Moscova a plasat o cincime din teritoriul Georgiei sub controlul Kremlinului și al împuterniciților săi locali în regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.
Georgia avea nevoie de un salvator, iar Ivanishvili a fost fericit să intervină, considerându-se o figură mai austeră și mai stăpânită decât Saakashvili, pe care îl susținuse cândva în mod deschis. „Voi crea o astfel de democrație în Georgia, s-ar putea să unim cu adevărat Europa”, a promis el în octombrie 2011.
„Probabil că toți membrii-cheie ai guvernului și oficialii de partid depind de el”
Potrivit unui raport al Consiliului European pentru Relații Externe, „controlul intern al lui Ivanishvili este considerabil, inclusiv asupra partidului de guvernământ, instituțiilor cheie ale statului (în special justiția și serviciile de securitate) și arena economică. Probabil că toți membrii-cheie ai guvernului și oficialii de partid depind de el”.
Eka Beselia, în prezent un politician de opoziție, care a co-fondat Georgian Dream împreună cu Bidzina Ivanishvili și ulterior a ocupat funcții înalte în parlament, a fost unul dintre susținătorii săi fideli până în 2018, când a spus că Ivanishvili a trecut pe linia roșie făcând-o presiuni să renunțe la reformele planificate din sistemul judiciar.
„I-am declarat sprijinul meu necondiționat, convins că este un idealist”, a spus Beselia. „Dar, după cum a devenit evident, cel mai important lucru pentru el este puterea. El a văzut că, dacă vrei să menții puterea fără a îmbrățișa democrația, trebuie să controlezi instanțele”, a adăugat ea.
„A decis să pună controlul instanțelor în mâinile partidului de guvernământ”, a mai spus Eka Beselia.
Dream a promis că va scoate în afara legii întreaga opoziție parlamentară dacă va câștiga alegerile
Înaintea alegerilor din acest an, represiunea se extinde. Georgian Dream a promis că va scoate în afara legii întreaga opoziție parlamentară dacă va câștiga, excluzând toți membrii aleși pe acele platforme.
- La o apariție publică rară la un miting de la Tbilisi la începutul acestui an, Ivanishvili a spus că Saakașvili și partidul său au fost „ordonați și dirijați din exterior de către stăpânii lor”.
- Folosind propaganda de stat în stil rusesc, el a acuzat Occidentul că încearcă să folosească țara pentru a deschide un „al doilea front” împotriva Moscovei în războiul cu Ucraina, dând vina pe ceea ce el a descris drept „Partidul Războiului Global” pentru conflict.
De asemenea, a făcut campanie împotriva a ceea ce el descrie drept „propaganda” LGBTQ+ împinsă de Occident.
„Promit că, odată cu o victorie convingătoare în alegeri, încercările violente din partea țărilor străine de a impune valori pseudoliberale asupra poporului nostru se vor sfârși definitiv în Georgia”, a declarat Ivanishvili luna trecută la un discurs de campanie în orașul Akhaltsikhe. într-o regiune afectată de sărăcie şi emigrare.
Pentru cel mai bogat om al Georgiei, să i se refuze intrarea în UE sau NATO nu ar fi un eșec. Într-adevăr, după cum poate atesta Belarusul Aleksandr Lukașenko, un pivot departe de Occident și apropiat de Moscova oferă unui aspirant autocrat oportunitatea de a consolida controlul total.
Pentru alegătorii obișnuiți, însă, care visează la prosperitate și libertate personală, calculul este diferit. Într-adevăr, în timp ce mulți din țară își datorează veniturile sistemului de mecenat al lui Bidzina Ivanishvili, mulți alții se bazează pe asistența pentru dezvoltare și pe investițiile venite din Statele Unite și Europa.
Ivanishvili poate avea banii, dar ar putea fi georgienii obișnuiți cei care ajung să plătească pentru deciziile sale, mai notează Politico.
Foto main – Profimedia Images
Citește și: