Începând cu data de 15 martie anului 2024, timp de trei zile, în Federația Rusă vor avea loc alegeri prezidențiale, iar Vladimir Putin se pregătește, relativ discret, să preia cel de-al cincelea mandat de președinte al țării.
În cursă, potrivit informațiilor oficiale ale Moscovei, s-au înscris deja 16 candidați, cu toate că analiștii politici sunt la unison și spun că totul este doar o prezentare a unui așa-zis scenariu în care „lupta electorală” se poartă după toate regulile democratice.
Vladimir Putin nu are, propriu-zis, un contracandidat care să prezinte vreun pericol, iar jocurile par a fi făcute, alegerile prezidențiale urmând a avea finalul pe care îl anticipează întreaga planetă.
Moscova a exclus de ani de zile personalitățile opoziției de la alegeri și viața politică, o represiune care s-a accelerat după ce Kremlinul a ordonat trupelor ruse să intre în Ucraina în 2022.
„Până acum, am primit cereri de la 16 candidați pentru alegerile prezidențiale”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ella Pamfilova, citată de The Moscow Times.
Vladimir Putin a confirmat luna aceasta, în timpul unei întâlniri cu veteranii militari, că se va alătura alegerilor programate pentru anul viitor, pe parcursul a trei zile, începând cu 15 martie.
CEC a declarat că va organiza votul și în patru regiuni ucrainene parțial ocupate de forțele ruse, dar și în peninsula Crimeea, anexată de la Kiev în 2014.
Partidul Liberal Democrat (LDPR) din Rusia, apropiat de Kremlin, l-a nominalizat drept candidat, în această săptămână, pe un fost negociator pentru conflictul din Ucraina, Leonid Slutsky, acesta declarând că această candidature a sa „nu îi va lua voturi lui Vladimir Putin”.
Candidații care „vânează”, în teorie, fotoliul de la Kremlin trebuie să depună cereri pentru a candida la votul din martie până în data de 27 decembrie, potrivit legii electorale, după care li se va cere să adune mii de semnături de la susținători pentru a-și asigura un loc pe buletinul de vot.
Igor Girkin, un naționalist dur devenit critic al Kremlinului, care se află în detenție în așteptarea procesului pentru acuzații de extremism, a spus că ar vrea să-l provoace pe Putin.
În acest context, trebuie reamintiti că disidentului rus Alexei Navalny, aflat în închisoare și mutat într-o locație încă necunoscută, i-a fost interzis să candideze la alegerile din anul 2018 din cauza unei vechi acuzații de fraudă despre care aliații săi au spus că este „motivată politic”.
Sursa foto – kremlin.ru
Citește și: