ALEGERI Locale 2024 România. Gabriel Lazany, candidatul PSD, a câștigat Primăria Bistrița la o diferență de opt voturi față de Ioan Turc

Publicat: 09 06. 2024, 18:30
Actualizat: 11 06. 2024, 11:36

Alegerile Locale 2024 au loc pe 9 iunie. În această zi, locuitorii din Bistrița îşi votează primarul, consilierii şi preşedintele Consiliului Judeţean.

UPDATE: Gabriel Lazany, candidatul PSD, a câștigat Primăria Bistrița la o diferență de opt voturi față de Ioan Turc, după ce au fost validate procesele-verbale din toate cele 58 de secții de votare. Este cel mai strâns scor din istoria alegerilor locale din municipiul Bistrița 

UPDATE: Situație incertă la Primăria Bistrița: diferență de doar câteva zeci de voturi între Gabriel Lazany și Ioan Turc

Se pare că diferența dintre cei doi candidați, Gabriel Lazany (PSD) și primarul în funcție Ioan Turc (PNL) e de doar câteva zeci de voturi.

Confrom datelor centralizate până acum, Ioan Turc are 44,24% din voturi, iar Gabriel Lazany a obținut 43,82% dintre voturi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cursa pentru primărie s-au înscris 5 candidați. Actualul primar al orașului Bistrița, Ioan Turc, candidează anul acesta pentru un nou mandat.

La Consiliul Local al municipiului Bistrița, cetățenii vor putea alege dintre cei 192 de candidaţi de pe listele propuse de partidele: Alinţa Dreaptă Unită, AUR, PER, PNL, PNTMM, REPER, PSD, PUSL, UDMR.

Lista celor 5 candidaţi pentru postul de primar al Municipiului Bistrița:

  • Ioan Turc, PNL;
  • Lazany Gabriel, PSD;
  • Dobraniș Georgeta Rodica, AUR;
  • Toniuc Alexandru Marian, PNTM;
  • Stan Călin, Partidul AUR.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport.

Alegătorii români pot vota la 18.955 de secții din țară și 915 în străinătate.

Alegeri locale 2024. Ce votăm pe 9 iunie

La alegerile locale din 9 iunie, care se organizează într-un singur tur, vom alege:

  • primari/primari de sector – scrutin uninominal, într-un tur;
  • consilieri locali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/generali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene;
  • președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal, într-un tur.

Cetățenii români, cu domiciliul în țară, pot vota doar cu buletinul. Pașaportul, utilizat numai de românii ce locuiesc din afara României

Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară. Cetățenii români pot vota cu pașaportul doar dacă au domiciliu în străinătate.

Pe 28 mai a apărut pe site-ul Biroului Electoral Central o hotărâre ce stipulează clar doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care vor vota în România, pe 9 iunie, pot vota cu pașaportul simplu, electronic și temporar.

Cetățenii români, cu domiciliul în România și care votează pe teritoriul țării, o pot face utilizând doar cartea de identitate.