Prima pagină » Actualitate » Alegeri parlamentare în diaspora. MAE pregătește lista finală a secțiilor. În ce state românii nu vor putea vota la urne

Alegeri parlamentare în diaspora. MAE pregătește lista finală a secțiilor. În ce state românii nu vor putea vota la urne

Alegeri parlamentare în diaspora. MAE pregătește lista finală a secțiilor. În ce state românii nu vor putea vota la urne
Conform actelor normative în vigoare, alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie în țară și în 5 și 6 decembrie, în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe estimează, pe baza propunerilor preliminare avansate de misiunile diplomatice, până vineri, că, la alegerile parlamentare din decembrie, va fi organizat în total un număr de secții foarte apropiat celui de la alegerile prezidențiale din anul 2019. În răspunsul transmis la solicitarea Gândul.ro, MAE precizează că lista finală va fi transmisă peste aproximativ trei săptămâni. Până la această dată, sunt patru state în care organizarea secțiilor nu va fi posibilă, iar în Afganistan, este improbabilă, potrivit MAE.

Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor ști dacă pot merge sau nu la o secție de vot pentru a-și exercita dreptul constituțional pentru alegerea reprezentanților în Senatul și Camera Deputaților, în cazul în care nu au optat pentru votul prin corespondență, în data de 18 noiembrie, conform răspusului transmis de Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Gândul.ro, vineri, după ce s-a încheiat perioada, de cinci luni, după ce a fost prelungită cu o lună, în care românii s-au putut înscrie ca alegători, prin corespondență, pe plaforma https://votstrainatate.ro .

Potrivit MAE; până în 22 octombrie 2020, ora 23:59 (ora României), au fost înregistrate, în total, 39.241 de cereri. Pentru înscrierea ca alegător la secțiile de vot termenul-limită a fost în 21 septembrie, dată până la care s-au înscris 3.939 de români cu domiciuliul sau reședința în stăinătate.

Se caută spații adecvate, în contextul pandemiei de SARS-COV-2

Conaționalii din străinătate au posibilitatea să voteze pentru desemnarea reprezentanților în Parlamentul României timp de două zile, în 5 și 6 decembrie, în funcție de deciziile autorităților statelor respectiv în contextul epidemiologic actual.

„Demersurile misiunilor diplomatice ale României de propunere de secții de votare pentru alegerile parlamentare sunt în curs de derulare. Lista finală a secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 va fi comunicată în data de 18 noiembrie 2020, Ministerul Afacerilor Externe având ca termen limită data de 16 noiembrie 2020 pentru înaintarea propunerilor de secții de votare către Autoritatea Electorală Permanentă”, a transmis MAE, la solicitarea Gândul.ro.

Potrivit reprezentanților instituției, Centrala MAE este în permanentă consultare cu misiunile diplomatice în străinătate ale României, în vederea identificării de spații adecvate pentru secțiile de votare și în vederea respectării măsurilor specifice la nivelul fiecărei țări, generate de pandemia de COVID-19, având în vedere inclusiv faptul că mai multe state, cu precădere din Europa, au instituit în ultimele zile măsuri sporite de protecție împotriva SARS-COV-2.

Malta, Nigeria, RPD Coreeană și Venezuela, fără secții pentru români

„Conform comunicărilor misiunilor diplomatice de până la această dată, nu se vor putea organiza secții de votare în: Malta și Nigeria (autoritățile locale competente nu și-au dat acordul în acest sens); RPD. Coreeană (granițele acestui stat sunt închise, ceea ce face imposibilă trimiterea materialelor necesare votării); Venezuela (din cauza climatului de insecuritate, activitatea ambasadei a fost suspendată cu mai mult timp în urmă). De asemenea, din motive logistice, este improbabilă organizarea de secții de votare în teatrele militare de operațiuni din Afganistan”, a transmis MAE.

De asemenea, MAE subliniază că monitorizează permanent situația generată de măsurile specifice impuse pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2, pentru a evalua dacă va fi cazul relocării unor secții sau reorganizării sistemului de secții la nivelul unor țări.

„Siguranța sanitară a cetățenilor români în străinătate pe parcursul derulării procesului de vot este prioritatea principală a autorităților române. MAE face toate demersurile pentru a se asigura că votul la secțiile organizate în străinătate se va desfășura în condiții depline de siguranță. Pe baza propunerilor preliminare avansate de misiunile diplomatice până la data de 23 octombrie 2020, MAE estimează că va fi organizat în total un număr de secții foarte apropiat celui de la alegerile prezidențiale din anul 2019”, au transmis reprezentanții MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, își exprima, la începutul lunii, speranța să poată fi înființate cât mai multe secții de votare, aproape de numărul de 835, respectiv cele înființate pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Atât ministrul Afacerilor Externe, cât și președintele Klaus Iohannis au făcut apel la românii de peste granițe să se înscrie ca alegători prin corespondență ca modalitate mai sigură pentru exercitarea votului, atât din punct de vedere sanitar, dar și în lipsa unei garanții că se vor putea deschide secții de vot în toate statele în care locuiesc români.

De ce depinde organizarea de secții de vot

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020, ultima dată comunicată de AEP, înaintea alegerilor locale, era de 19.004.986, dintre 18.270.004, cu domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982, în străinătate.

Legea modificată în materie electorală adoptată de parlamentari și publicată în Monitorul Oficial la jumătatea lunii septembrie prevede circumstanțele în care românii nu vor putea vota în secțiile din străinătate.

Art. VII. – (1) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(2) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare cadrul secțiilor de votare în cauză.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

(4) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(5) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și