ALERGÂND după un VIS. Povestea tinerei care cucerește lumea atletismului. Ștefania Uță a doborât recordul legendarei Ionela Tîrlea

Publicat: 28/06/2024, 09:00
Actualizat: 28/06/2024, 12:49

Ștefania Uță s-a născut sub „steaua” atletismului. Este serioasă, perseverentă și dornică să facă performanță. La cei 16 ani ai săi, cucerește lumea atletismului, fiind una dintre cele mai promițătoare atlete din România. Într-o lume în care fiecare secundă poate face diferența între a fi bun și a fi cel mai bun, Ștefania Uță continuă să depășească bariere, să stabilească noi standarde și să alerge, neobosită, spre noi și noi titluri și performanțe. 

În 2023, la FOTE, Ștefania a luat aur cu ștafeta și argint la 400m garduri. Tânăra visează la momentul în care va urca pe podiumul olimpic, aducând o nouă medalie pentru România.

Cei care o cunosc, o știu și îi urmăresc performanțele susțin, fără reținere, că Ștefania Uță este noua stea din atletism și cea care a doborât recordul legendarei Ionela Tîrlea. Visul cel mai mare al Ștefaniei este să ajungă la Jocurile Olimpice, iar cu fiecare cursă se apropie tot mai mult de acest obiectiv.

Alergare spre cel mai frumos vis

La 12 ani, Ștefania a pășit pentru prima dată pe o pistă de alergat și a început să practice atletismul. Anii de antrenamente intense și dedicație au făcut-o pe Ștefania lider mondial, după ce a obținut locul I în Ranking Under 18, în proba de 400 de metri garduri.

Ștefania are dublă legitimare, la CS Vâlcea 1924 și CSM Onești. Tânăra atleta se pregătește la Râmnicu Vâlcea cu antrenoarea Alina Enescu, fiica regretaților antrenori Viorica și Octavian Enescu, care au pregătit zeci de campioni naționali și internaționali.

Mama Alinei a pregătit-o pe Ionela Tîrlea, vicecampioana olimpică de la Atena, în proba de 400 m garduri. În memoria părinților săi, antrenoarea Ștefaniei organizează anual Memorialul „Octavian și Viorica Enescu.”

„Lucrurile se îndreaptă spre bine, dar să știți că a fost greu”

Antrenoarea Alina Enescu povestește că Ștefania este extrem de serioasă și dedicată în ceea ce face. Mărturisește că pentru tânăra sportivă nu există nu pot, ceea ce a făcut ca drumul ei în atletism să fie din ce în ce mai victorios și cu mai multe realizări.

Aceasta recunoaște că, financiar, lucrurile sunt mult mai bune acum, însă susține că au fost momente grele, când nu aveau bani de deplasări și de multe alte lucruri care să ajute sportivul să se pregătească cât mai bine pentru visul său.

Este foarte serioasă și conștiincioasă, eu nu am avut ceva să-i reproșez la antrenamente. Nu există la ea să spună că nu face sau că nu are chef să facă ceva. Noi suntem la CS Vâlcea 1924, clubul Consiliului Județean, cu dublă legitimare cu CSM Onești.

Din fericire, acum avem oameni care ne ajută. La început a fost foarte greu, însă cu timpul s-au schimbat  lucrurile. Acum, situația financiară nu mai este una atât de grea, cel puțin nu cum era înainte,  când au fost momente în care nu mai aveam bani să mâncăm de la o lună la alta. Lucrurile se îndreaptă spre bine, dar să știți că a fost greu”, a spus antrenoarea Ștefaniei Uță.

Performanțele Ștefaniei au impresionat lumea atletismului

Ștefania a terminat sezonul trecut pe primul loc în lume la 400 metri plat la Under 18 și pe locul II mondial la U20, la 400 metri garduri. Sub îndrumarea atentă și inspirată a antrenoarei sale, Ștefania a depășit așteptările și a stabilit noi standarde pentru performanțele sportive.

La doar 15 ani, a devenit campioană națională de seniori la 400 de metri garduri, o realizare remarcabilă pentru o sportivă atât de tânără. Un an mai târziu, la Campionatul European Under 20, de la Ierusalim, a câștigat medalia de bronz, confirmându-și statutul de atletă de elită.

În luna mai a acestui an, la etapa de seniori a Challenger Continental Tour 2024, Ștefania a reușit cea mai bună performanță din an, cu un timp incredibil de 57 de secunde și 74 de sutimi.

La Balcaniada de seniori de la Istanbul, Ștefania a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la 400 de metri, cu un timp de 54,6 secunde, demonstrând că este o forță de necontestat în atletismul european. Această victorie a venit la doar câteva zile după ce câștigase competiția de la Under 20, consolidându-și poziția de lider în sportul său.

Ștefania Uță este și o elevă de excepție. Când nu aleargă, citește mult și desenează minunat

Pe lângă cariera sa sportivă de succes, Ștefania este și o elevă exemplară. A terminat clasa a VIII-a cu media generală 9,97 și acum studiază la Colegiul Energetic, clasa sportivă, fiind în clasa a X-a.

Recent, s-a alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Citește extraordinar de mult, desenează foarte frumos. Este cea mai bună din clasă de la școală, a terminat cu 9,97. Pe unde eram prin deplasări, își lua temele de la colegi în fiecare zi și seara stătea și scria. Eu încerc s-o îndrum spre ce este mai bine pentru ea”, a povestit antrenoarea Alina Enescu.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Potrivit Federației Europene de Atletism, Ștefania este pe locul 51 în clasamentul european all-time al probei feminine de 400 metri garduri, cu 1113 puncte. Cu astfel de realizări impresionante la o vârstă atât de fragedă, viitorul său în atletism arată extrem de promițător.

Alexandra Ștefania Uță are toate calitățile necesare pentru a-i călca pe urme Ionelei Tîrlea, care a adus nenumărate medalii României în proba de 400 metri garduri, inclusiv două titluri europene și un argint olimpic.

Ștefania a fost înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Dezvăluiri de impact în cazul celor trei tineri români care au murit în Italia. Ce...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Români prinşi în infernul de foc din Turcia. Un incendiu puternic pârjoleşte staţiunea Kuşadasi: "Ne-au evacuat,...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Documentele obligatorii pentru șoferi. Nu poți trece granița cu mașina dacă nu le ai la...
Bacalaureat 2024. Informații de ultimă oră pentru candidați
Cum a arătat localul unde s-a ținut nunta Andei Adam și a lui Joseph Adam....
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
Cum a arătat cea de-a doua rochie de mireasă purtată de Anda Adam la nunta...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Ingredientul din orice bucătărie care scade glucoza și colesterolul
×