Alergii grave sunt incluse pe lista cu posibile efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca
Alergii severe ar trebui adăugate la posibilele efecte secundare ale vaccinului coronavirus AstraZeneca după ce s-au găsit legături probabile cu o serie de cazuri în Marea Britanie, a declarat vineri autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE.
Alergii grave sunt incluse pe lista cu posibile efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca
Dezvoltarea vine la o zi după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că investighează o problemă separată a cheagurilor de sânge care a determinat Danemarca să suspende utilizarea jabului, dar a spus că rămâne în siguranță.
EMA a spus că „a recomandat o actualizare a informațiilor despre produs pentru a include anafilaxia și hipersensibilitatea (reacții alergice) ca efecte secundare”.
„Actualizarea se bazează pe o revizuire a 41 de rapoarte de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, se menționează în cele mai importante puncte ale comitetului EMA care evaluează riscul de medicamente.
„După o analiză atentă a datelor, (comitetul) a considerat că o legătură cu vaccinul este probabil în cel puțin unele dintre aceste cazuri.”
EMA a spus totuși că anafilaxia, sau ceea ce a numit „reacții alergice severe”, este deja ceea ce a numit „un efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, cu vaccinuri”.
Informațiile despre produsul vaccinului AstraZeneca spuneau deja că persoanele ar trebui ținute sub „observație atentă timp de cel puțin 15 minute” după ce au primit jab-ul în caz de reacții alergice.
OMS recomandă, în continuare, utilizarea AstraZeneca. “Nu există niciun motiv de a nu-l folosi!”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, în continuare, utilizarea vaccinului dezvoltat de compania AstraZeneca, deși mai multe țări din Europa au suspendat administrarea serului, din motive de precauție.
“Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza. Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS.