ALERGIILE, explicate de prof. univ. dr. Robert Ancuceanu: „Un răspuns exagerat al organismului care poate pune viața în PERICOL”
This browser does not support the video element.
Alergiile sunt o problemă de sănătate tot mai frecventă, iar manifestările lor variază de la simptome ușoare la reacții severe, care pot pune viața în pericol. Declarația îi aparține prof. univ. dr. Robert Ancuceanu, din cadrul UMF Carol Davila din București, și a fost făcută în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.
Profesorul Robert Ancuceanu a explicat ce sunt alergiile, care sunt cele mai frecvente tipuri și cum pot fi gestionate pentru a preveni complicațiile.
„Alergia este un termen generic pentru o colecție de boli înrudite care au în comun faptul că reprezintă un răspuns exagerat al organismului, în speță al sistemului imunitar, la substanțe care, în mod normal, sunt inofensive, adică pentru cei mai mulți dintre noi nu reprezintă o problemă, dar organismul pacientului cu alergie le percepe ca fiind foarte agresive”, a menționat Robert Ancuceanu.
Polenul, un alergen frecvent
Unul dintre cele mai cunoscute alergene este polenul, responsabil de alergiile sezoniere. Profesorul a explicat că, deși polenul nu afectează majoritatea oamenilor, la persoanele alergice acesta poate declanșa reacții severe.
„Mulți dintre noi nu avem nicio problemă să mirosim florile, să venim în contact cu polenul, nu pățim nimic. Există însă multe persoane care sunt alergice la polen. Organismul reacționează exagerat și când spun că reacționează exagerat, spectrul de manifestări poate să fie foarte divers, de la cel mai răspândit, care se manifestă prin curgerea nasului, rinoree sau lăcrimare, până la forme de răspuns la asemenea factori care pot să fie foarte agresivi. Vorbim de forme foarte agresive, vorbim de răspunsuri cutanate sau, iată, ceea ce numim șoc anafilactic, în care pur și simplu pacientul poate să-și piardă cunoștința, tensiunea arterială poate să scadă brusc și există un pericol de deces dacă nu se intervine rapid pentru salvarea vieții printr-o injecție cu adrenalină, de obicei„, a adăugat profesorul Robert Ancuceanu.
Potrivi profesorului, alergiile sezoniere sunt strâns legate de ciclurile naturale ale plantelor. Acestea se manifestă în perioade specifice ale anului, de obicei primăvara și vara, când polenul este eliberat în aer. Pe de altă parte, există alergii perene, cum ar fi rinita alergică declanșată de praf, care poate apărea pe tot parcursul anului.
„Chiar și alergia sezonieră are un caracter cronic, în sensul că de câte ori reapare acel sezon, ea tinde să se manifeste. Dar, pentru că alergiile sunt foarte diverse, cu certitudine avem și ceea ce numim alergii perene sau rinita alergică. De cele mai multe ori, aceasta poate să fie sezonieră și respectiv perenă. Rinita alergică, fiind doar una din multele forme de alergie. Deci cele sezoniere sunt legate de ceea ce se întâmplă în natură în anumite anotimpuri și, cel mai frecvent, sunt legate de polen, care apare în funcție de specie. Vorbim de câteva sute de mii, peste 300.000 de plante care emit polen. Nu toate polenurile sunt la fel de alergenice.
Ambrozia este campioană la inducerea unor răspunsuri alergice, dar sunt și alte feluri de polen – polen de la anumiți copaci, de mesteacăn, de exemplu, de stejar sau chiar și polen de lalea, care, mai rar, poate să cauzeze alergii. Și, deci, polenul cu certitudine apare doar în perioada de înflorire, deci într-un anumit sezon, în funcție de specie.
Separat, sunt oameni care sunt alergici la praf, iar dacă praful îl putem întâlni în orice anotimp al anului, atunci o asemenea rinită alergică va tinde să fie prezentă de-a lungul anului, ori de câte ori corpul întâlnește praf și nu doar într-un anumit sezon„, a mai spus profesorul.
Pe lângă alergiile respiratorii, alergiile alimentare reprezintă o categorie importantă. Conform specialistului UMF Carol Davila, acestea pot fi declanșate de alimente comune precum ouăle, laptele, peștele sau fructele de mare, dar și de alimente mai rar asociate cu alergii, cum ar fi căpșunile sau pepenele verde.
„Există persoane – mai rar, e adevărat – care manifestă alergii față de asemenea alimente. Iarăși, unele alimente sunt disponibile poate doar în anumite perioade ale anului, altele sunt disponibile permanent. Avem alergii la medicamente și, iarăși, multe medicamente pot fi consumate în tot timpul anului, deci aceste alergii se pot manifesta în orice perioadă”, a completat specialistul.
Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.
Întreaga emisiune Gândul Green poate fi urmărită AICI:
CITEȘTE ȘI: