De câteva zile, apa mării din Constanța a căpătat o nuanță ruginie, iar specialiștii avertizează asupra posibilelor riscuri pentru sănătate, după ce au descoperit prezența unei alge toxice.
În zona Portului Tomis și pe mai multe plaje din Constanța, apa mării s-a tulburat și a devenit sângeriu-ruginie.
Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” au prelevat probe și au confirmat prezența speciei de algă Lingulodinium polyedra, cunoscută pentru potențialul său toxic, deși această plantă marină nu înflorește frecvent în Marea Neagră.
Temperatura neobișnuit de ridicată a apei pentru această perioadă a anului este principalul factor care ar fi favorizat apariția acestei specii de algă, parte din fitoplancton.
Biologul Adrian Bîlbă a explicat că „este o algă care înoată în masa apei”, dar care nu este vizibilă cu ochiul liber. El a subliniat că temperatura mării este cu 5-6 grade mai mare decât valorile obișnuite.
„Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă”, a avertizat Oana Vlas, cercetător științific la INCDM, adăugând că deocamdată nu se știe dacă această algă este periculoasă pentru oameni, potrivit Știrileprotv.
Totodată, Direcția Sanitar Veterinară va recolta midii pentru a determina dacă sunt sigure pentru consum, întrucât midiile, scoicile și peștii mai mici se hrănesc cu aceste alge.
Specialiștii recomandă evitarea contactului cu apa până la stabilirea clară a riscurilor. Fenomenul a fost observat și anul trecut, când apa mării s-a colorat în roșu pentru câteva zile, dar nu au fost raportate efecte negative majore asupra populației.