Prima pagină » Actualitate » Alertă în Costinești: o mină marină a EXPLODAT în zona digului!

Alertă în Costinești: o mină marină a EXPLODAT în zona digului!

Alertă dată luni dimineață, 14 august, în stațiunea Costinești. O mină marină a explodat în zona digului.

Din informații neoficiale, se pare că ar mai fi avut loc o altă explozie, în largul Mării Negre.

UPDATE 14:15 – A doua mină, zărită la Mangalia, era, de fapt, „un buștean mai mare”

Un apel dat la 112 a anunțat că o a doua mină marină a fost reperată de un turist în apropierea staţiunii Mangalia. Autorităţile navale român fac acum cercetări pentru a vedea dacă informația primită se confirmă.

Ulterior acestei informații și după ce un puitor de mine şi un elicopter au verificat zona litoralului, de la Constanţa şi până la Mangalia, Forţele Navale au transmis că nu se confirmă cele relatate în apelul la 112. Mina zărită la Mangalia era, de fapt, „un buștean mai mare”.

„Obiectul care a fost raportat la serviciul 112 că plutește în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină, este un buștean mai mare”, au anunțat Forțele Navale.

UPDATE 10:50 – Ce anunț face Garda de Coastă

„Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. Vă rugăm să va adresați către ei pentru detalii.

În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat în vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată.

Vom reveni cu detalii prin Biroul de presă al Forțelor Navale, in funcție de evoluția situației”, precizează Garda de Coastă.

UPDATE 10:10 – Mina a explodat când a lovit digul

Din câte se pare, explozia s-a produs în momentul în care mina marină s-a lovit de digul din fața Hotelului Forum.

Din fericire, în acel loc nu erau turiști la momentul producerii exploziei. Până în acest moment, autoritățile nu au raportat victime și nici pagube materiale.

Cazat la un hotel din apropiere, un turist martor la explozie a declarat la Digi 24 că încă sunt oameni în apă, la o distanță de numai 250 de metri de locul incidentului.

„Mă aflam pe terasa hotelului. Am văzut fum, am văzut ceva care a explodat. În prezent sunt polițiști care se uită prin zonă. Încă sunt turiști în apă, undeva la 250-300 de metri unde începe plaja. La locul exploziei este o mașină de pompieri și o mașină de poliție. Repet, am auzit o explozie puternică și un fum negru s-a ridicat”, a povestit Ion Popa, unul dintre turiștii cazați în Costinești.

Mină marină explodată la Costinești

Alerta pe litoralul românesc s-a dat luni dimineața după ce o mină marină a explodat în zona digului din Costinești.

Potrivit ISU Constanța, a avut loc o explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Într-un comunicat de presă emis în urmă cu puțin timp, ISU Constanța susține că explozia din zona digului amplasat în faţa Hotelului Forum ar putea fi cauzată de o mină marină.

La fața locului intervin pompierii stației Tuzla cu 1 ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie.

Mina marină reprezintă un dispozitiv exploziv plasat în apă care are drept scop să distrugă/avarieze nave de suprafață. De la startul conflictului ruso-ucrainean, Marea Neagră a ajuns să fie împânzită de numeroase astfel de mine marine.

Vara aceasta, mai multe mine marine au fost observate de navele care au patrulat în Marea Neagră.

În luna mai, o astfel de mină a fost zărită de o navă comercială și identificată de polițiștii de frontieră pe Marea Neagră la numai 7 mile marine est de Sulina.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în urma unei informații venite de la o navă comercială, au descoperit pe Marea Neagră, la 7 mile marine est de localitatea Sulina, o mină marină, care s-a retras în apele teritoriale ale Ucrainei.

„În data de 15.05.2023, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost sesizați de către o navă comercială cu privire la faptul că la aproximativ 7 mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se afla un obiect plutitor asemănător unei mine marine.
Aceștia s-au deplasat la locul indicat cu o navă din dotarea Gărzii de Coastă și au procedat la monitorizarea cu atenție a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată în derivă.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.

Ministrul Apărării și șeful Statului Major merg la Constanța

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, vor merge la Constanța. Cei doi sunt așteptați să participe marți, 15 august, la manifestările dedicate Zilei Marinei Române, care vor avea loc, de la ora 10:00, în fața Comandamentului Flotei, din Constanța.

Ceremonia de la Constanța va începe cu ridicarea pavilionului, a geacului și a marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și cu executarea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și