ALERTĂ în justiție! CSM avertizează că centralizarea infrastructurii IT la nivelul ministerului produce riscuri majore. Ce conține CIRCULARA trimisă

ALERTĂ în justiție! CSM avertizează că centralizarea infrastructurii IT la nivelul ministerului produce riscuri majore. Ce conține CIRCULARA trimisă
Publicat: 30/08/2024, 12:17
Actualizat: 30/08/2024, 12:26

Situație fără precedent în justiția din România! Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis o circulară prin care informează toate instanțele din țară despre suspendarea imediată a procesului de centralizare IT, inclusiv a înrolării calculatoarelor și serverelor în sistemul gestionat de Ministerul Justiției.

CSM a precizat că decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din data de 23 august 2024, în urma identificării unor vulnerabilități care ar putea compromite independența sistemului judiciar.

CSM a subliniat că centralizarea infrastructurii IT la nivelul Ministerului Justiției creează riscuri majore

Unul dintre aceste riscuri, așa cum a precizat CSM, ar fi accesul neautorizat la informațiile sensibile din dosarele aflate pe rol.

„O astfel de centralizare permite accesul neautorizat la informațiile confidențiale din afara autorității judecătorești, fără un sistem de supraveghere adecvat. Documentele și informațiile din dosare pot fi accesate, copiate și modificate fără ca judecătorul responsabil să fie informat”, precizează CSM în circulara emisă.

Până la clarificarea impactului pe care noile soluții centralizate – cum ar fi Dosarul Electronic Național și virtualizarea serverelor ECRIS 5 – îl pot avea asupra independenței justiției, CSM a dispus suspendarea imediată a procesului de înrolare a echipamentelor IT și a conturilor judecătorilor în sistemul gestionat de Ministerul Justiției.

„Centralizarea ar permite controlul, manipularea și accesarea neautorizată a datelor”

Reamintim că înainte de această inițiativă sistemele informatice din instanțe erau gestionate descentralizat, fiecare instanță având propria bază de date. Acest mod de organizare asigura faptul că informațiile judiciare nu erau accesibile din afara sistemului judiciar.

CSM a menționat că o centralizare a infrastructurii IT, gestionată din afara sistemului judiciar, creează premisele monitorizării activităților, accesării, copierii și modificării fișierelor de pe computerele judecătorilor, fără posibilitatea de a detecta și opri aceste activități neautorizate.

„O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informațiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul JUST.RO din afara autorității judecătorești, fără un mecanism eficient de supraveghere.

Documentele în lucru sau informațiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să știe și fără ca operațiunea de citire/modificare să poată fi identificată în mod direct la nivelul instanței, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic situat în afara autorității judecătorești.

Un astfel de sistem centralizat, în afara autorității judecătorești, creează cadrul care permite monitorizarea activităților, accesarea, copierea și modificarea fișierelor de pe orice computer din rețea, fără a exista un sistem eficient de stopare a acestui lucru dacă se întâmplă, ori de detectare a activităților neautorizate dacă ele s-au întâmplat”, se arată în circulara CSM.

CSM subliniază că această centralizare ar putea diminua încrederea publicului în justiție, deoarece orice acces neautorizat la informații sensibile înainte de pronunțarea unei sentințe ar putea submina integritatea procesului judiciar și principiul separării puterilor în stat. Într-un sistem descentralizat, instanțele sunt direct responsabile de gestionarea datelor proprii, ceea ce permite identificarea și soluționarea rapidă a problemelor.

CITIȚI ȘI:

Viziunea lui Victor Ponta asupra SISTEMULUI de justiție și securitate. “Jos pălaria pentru Hellvig“/ Ce a schimbat fostul șef SRI

România, între CRITICI și laude, în raportul Comisiei Europene privind statul de drept. Reformele din justiţie și libertatea presei, la recomandări

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?