ALERTĂ în justiție! CSM avertizează că centralizarea infrastructurii IT la nivelul ministerului produce riscuri majore. Ce conține CIRCULARA trimisă

ALERTĂ în justiție! CSM avertizează că centralizarea infrastructurii IT la nivelul ministerului produce riscuri majore. Ce conține CIRCULARA trimisă
Publicat: 30/08/2024, 12:17
Actualizat: 30/08/2024, 12:26

Situație fără precedent în justiția din România! Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis o circulară prin care informează toate instanțele din țară despre suspendarea imediată a procesului de centralizare IT, inclusiv a înrolării calculatoarelor și serverelor în sistemul gestionat de Ministerul Justiției.

CSM a precizat că decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din data de 23 august 2024, în urma identificării unor vulnerabilități care ar putea compromite independența sistemului judiciar.

CSM a subliniat că centralizarea infrastructurii IT la nivelul Ministerului Justiției creează riscuri majore

Unul dintre aceste riscuri, așa cum a precizat CSM, ar fi accesul neautorizat la informațiile sensibile din dosarele aflate pe rol.

„O astfel de centralizare permite accesul neautorizat la informațiile confidențiale din afara autorității judecătorești, fără un sistem de supraveghere adecvat. Documentele și informațiile din dosare pot fi accesate, copiate și modificate fără ca judecătorul responsabil să fie informat”, precizează CSM în circulara emisă.

Până la clarificarea impactului pe care noile soluții centralizate – cum ar fi Dosarul Electronic Național și virtualizarea serverelor ECRIS 5 – îl pot avea asupra independenței justiției, CSM a dispus suspendarea imediată a procesului de înrolare a echipamentelor IT și a conturilor judecătorilor în sistemul gestionat de Ministerul Justiției.

„Centralizarea ar permite controlul, manipularea și accesarea neautorizată a datelor”

Reamintim că înainte de această inițiativă sistemele informatice din instanțe erau gestionate descentralizat, fiecare instanță având propria bază de date. Acest mod de organizare asigura faptul că informațiile judiciare nu erau accesibile din afara sistemului judiciar.

CSM a menționat că o centralizare a infrastructurii IT, gestionată din afara sistemului judiciar, creează premisele monitorizării activităților, accesării, copierii și modificării fișierelor de pe computerele judecătorilor, fără posibilitatea de a detecta și opri aceste activități neautorizate.

„O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informațiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul JUST.RO din afara autorității judecătorești, fără un mecanism eficient de supraveghere.

Documentele în lucru sau informațiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să știe și fără ca operațiunea de citire/modificare să poată fi identificată în mod direct la nivelul instanței, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic situat în afara autorității judecătorești.

Un astfel de sistem centralizat, în afara autorității judecătorești, creează cadrul care permite monitorizarea activităților, accesarea, copierea și modificarea fișierelor de pe orice computer din rețea, fără a exista un sistem eficient de stopare a acestui lucru dacă se întâmplă, ori de detectare a activităților neautorizate dacă ele s-au întâmplat”, se arată în circulara CSM.

CSM subliniază că această centralizare ar putea diminua încrederea publicului în justiție, deoarece orice acces neautorizat la informații sensibile înainte de pronunțarea unei sentințe ar putea submina integritatea procesului judiciar și principiul separării puterilor în stat. Într-un sistem descentralizat, instanțele sunt direct responsabile de gestionarea datelor proprii, ceea ce permite identificarea și soluționarea rapidă a problemelor.

CITIȚI ȘI:

Viziunea lui Victor Ponta asupra SISTEMULUI de justiție și securitate. “Jos pălaria pentru Hellvig“/ Ce a schimbat fostul șef SRI

România, între CRITICI și laude, în raportul Comisiei Europene privind statul de drept. Reformele din justiţie și libertatea presei, la recomandări

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
Singura zodie care este binecuvântată de astre în septembrie 2024. Va lovitura pe toate planurile!
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
De ce este USR divizat. Elena Lasconi, singurul candidat la prezidențiale nepromovat de liderii influenți...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
CIA dezvăluie cine se află în spatele atacului plănuit la concertul lui Taylor Swift, care...
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
Ce pensie primește Irinel Columbeanu, după recalculare! Fostul afacerist se confruntă cu o realitate dură...
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mai mari. Banii în plus au venit cu altă problemă
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Motivul incredibil pentru care un om a servit urșilor miere în boluri! A surprins tot...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
Au fost avizate calendarele examenelor pentru anul şcolar viitor. Ce modificări vor intra în vigoare
Câmpul AMBIPOLAR al Pământului a fost măsurat în PREMIERĂ! Ce s-a aflat?
A murit cel mai iubit rege. Supușii sunt în lacrimi: E un moment de tristețe...
Drumul unui homar din magazin înapoi în ocean
Insula Iubirii, sezonul 8. Cristina a confirmat despărțitea de Andrei. Când au divorțat și în...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un...
Ce spune Gheorghe Turda despre scandalul de hărțuire de la Operă: ”Dragostea nu are limite...
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Henry Dunant și-a trăit ultimii 18 ani din viață într-un cămin de bătrâni. Fondatorul Crucii...