ALERTĂ în lumea medicală! „Variola maimuței” a ajuns și în Europa. Unde a fost înregistrat primul caz

Publicat: 16 08. 2024, 13:13

Cazurile de „Variola Maimuței” stârnesc din ce în ce mai multă îngrijorare, mai ales în contextul în care primul caz a a ajuns și în Europa, mai exact în Suedia. Aceasta se răspândește în ritm alert în Africa, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că se poate vorbi deja de o urgență globală de sănătate publică. Și medicii din România ne sfătuiesc să fim prudenţi și să mergem la spital dacă întâlnim simptomele acestei boli.

Reamintim că variola maimuței face ravagii în țări africane precum Republica Democrată Congo, însă virsul s-a extins și în Burundi, Kenya și Rwanda. Este vorba de o tulpină mai agresivă, care se răspândește rapid.

OMS”Este probabil ca alte cazuri importate de tulpina 1 să fie înregistrate în regiunea europeană”

Vorbim despre o persoană care a cerut ajutorul medicilor din Stockholm, după ce s-a simțit rău și a fost diagnosticată cu mpox provocat de varianta agresivă. Autoritățile medicale sunt în alertă, mai ales că este primul caz produs de tulpina agresivă, diagnosticat în afara continentului African.

Este important de precizat că pacientul a călătorit într-o țară de pe continentul pe care există această epidemie.

OMS a avertizat joi că Europa va înregistra probabil mai multe cazuri importate de mpox în „zilele următoare.”

„Confirmarea tulpinei 1 a subtipului mpox în Suedia reflectă în mod clar interconectarea lumii noastre (…) Este probabil ca alte cazuri importate de tulpina 1 să fie înregistrate în regiunea europeană în următoarele zile și săptămâni”, a afirmat organizația într-un comunicat.

OMS a declarat miercuri epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani.

Dr. Adrian Marinescu: „Această variantă 1b poate să ne pună mai multe probleme”

Într-o intervenție la Digi24, medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a avertizat că variola maimuței este „o boală care trebuie luată în calcul de lumea medicală”, mai ales că noua tulpină 1b „poate să pună probleme.”

„Este mai mult decât logic să ne gândim la pandemie și să intrăm mai ușor în panică. Cred că nu sunt motive de îngrijorare, discutăm mai degrabă de prudență și această alertă ne face să ne gândim la o boală pe care trebuie să o luăm în calcul.

Aici sunt două lucruri: în primul rând, că variola maimuței e de multă vreme în Europa, e adevărat că au fost cazuri izolate, iar variantele noi întotdeauna apar. Faptul că acum această variantă 1b poate să ne pună mai multe probleme, acest lucru se referă la eventuale forme severe care sunt în procent mai mare.

Nu numai că se transmite ușor, poate ar fi bine să ne amintim că e vorba de un contact prelungit și un contact apropiat, deci clar că riscul va fi mult mai mare prin tuse, prin strănut sau prin obiecte contaminate, e o probabilitate extrem de mică de a se transmite. Ceea ce înseamnă că de acum încolo alerta ne va spune așa: lumea medicală trebuie să ia în calcul acest diagnostic și de fiecare dată când o persoană vine mai ales de pe continentul african să se gândească, printre alte, și că va putea să fie variola maimuței”, a spus acesta.

Medicul Adrian Marinescu a vorbit și despre simptomele acestei boli, care alertează întreaga lume medicală.

„La momentul inițial, când nu există erupția pe piele, e greu să-ți dai seama, că ai febră, ai o stare generală modificată, durere de cap, ganglioni care sunt inflamați, sunt lucruri caracteristice unei boli infecțioase, însă atunci când ai o erupție, care e dureroasă, care e cu vezicule, care apare de obicei la nivelul organelor genitale, sigur că trebuie să te gândești.

Mai ales dacă e o persoană care a venit din afara Europei, mai ales Africa, sau dacă a luat contact cu o persoană care a venit de curând. Cazurile sunt de cele mai multe ori de import sau prin contact cu acea persoană care s-a întors de curând din Africa, de exemplu.”

Despre tratamentul bolii, medicul spune că nu există un unul specific antiviral.

„Sunt tratamente adaptate în cazurile complicate. Nu vorbim de o izolare ca în cazul SARS-CoV-2, dar dacă am un diagnostic o să mă feresc de contact și o să am mai multă grijă. Pacientul poate fi izolat în spital sau acasă. Regulile de bază cred că se referă, ca la orice boală, care mai mult sau mai puțin se transmite”, a mai spus acesta.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

CITIȚI ȘI:

Adrian Marinescu, despre EPIDEMIA de mpox, cunoscută ca variola maimuței: „OMS, după experiența din pandemie, gândește mult mai prudent”

Variola maimuței stârnește îngrijorare la OMS. O nouă tulpină mutantă provoacă erupții cutanate pe tot corpul