Alertă în România: Încă două cazuri suspecte de hepatită misterioasă. Fetița de 5 ani, confirmată cu boala, ar putea avea nevoie de transplant hepatic

Alertă în România: Încă două cazuri suspecte de hepatită misterioasă. Fetița de 5 ani, confirmată cu boala, ar putea avea nevoie de transplant hepatic
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 28/04/2022, 13:23
Actualizat: 28/04/2022, 13:54

Încă două cazuri suspectate de hepatită misterioasă sunt analizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Este vorba despre un copil de 8 luni și unul de 10 ani, care nu sunt din București. Între timp, fetița de 5 ani, confirmată deja cu boala, ar putea avea nevoie de transplant hepatic.

Analizele celor doi copii din România, suspectați de hepatita misterioasă, vor fi făcute la Direcția de Sănătate Publică București. Inspectorii sanitari vor să afle dacă este vorba despre adenovirus sau anticorpi de COVID-19, cum au fost depistați la fetița de 5 ani de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Este vorba despre doi copii, aflați în grija medicilor. Minorii nu sunt din București și au 8 luni, respectiv 10 ani.

Informația a fost confirmată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În ce privește starea fetei de 5 ani, aceasta este stabilă, dar medicii sunt îngrijorați că, în momentul în care scad din potențialul tratamentului, starea ei se agravează, au spus surse medicale, pentru GÂNDUL.

„Drept urmare, este posibil să se ajungă la intervenția de transplant de la unul din părinți, care este compatibil. Este o hepatită idiopatică, deocamdată nu se cunoaște cauza ei, însă se fac cercetări în continuare. E posibil să fie și un efect al coronavirusului, însă nu e nimic cert!”, spune sursa citată anterior.

Cum ne putem proteja copiii de hepatită severă

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat pentru gandul.ro, care sunt modalitățile prin care copiii se pot proteja de hepatită. Cercetătorul român la Oxford a vorbit și despre importanța igienei în astfel de cazuri, dar și care sunt detaliile la care ar trebui să fie atenți părinții în ceea ce-i privește pe copii.

„Spălatul pe mâini este aici extrem de important. Copiii, cunoaștem sunt predispuși să facă afecțiuni gastrointestinale, multe dinte ele virale, în sensul că sunt mai predispuși să pună mâna murdară la gură. Și presupunând că aceste cazuri de hepatită sunt  cauzate de un virus gastrointestinal sau, cum este speculat acum, un adenovirus, măsura de igienă sporită, spălat pe mâini este cea mai bună măsură de prevenție.

„În caz că părinții observă o stare de greață anormală, o îngălbenire a albului ochilor sau dureri abdominale, în primul rând trebuie să contacteze medicul de familie și pe baza recomandărilor acestuia și să meargă la spital sau să obțină tratamentul necesar.

Atenție, nu toate cazurile acestea țin de această hepatită atipică, există și virusul hepatitei, diverse virusuri ale hepatitei care pot duce la altfel de manifestări. Ideea este că, în funcție de agentul cauzativ identificat, se administrează un anumit tratament. Deci, nu cred că ar trebui părinții să se îngrijoreze acum pentru astfel de lucruri, dar să fie precauți în sensul că, dacă se observă ceva anormal cu privire la starea de sănătate a copilului, să nu ezite să solicite ajutor medical, din partea, în primul rând a medicilor de familie și ulterior, dacă este nevoie și a medicului specialist”, a spus el.

169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârsta de până la 16 ani. Potrivit OMS, cel puţin un copil dintre aceştia a murit şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Foarte mulţi pacienţi au raportat probleme gastrointestinale – dureri, diaree, vărsături şi niveluri crescute de enzime hepatice, fără febră. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Israel, Danemarca, Italia, dar şi în România. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate la mijlocul săptămânii, cu privire la cazuri de hepatită cu origini necunoscute.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Mai bine de jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă începând de duminică....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Doliu în lumea cinematografiei! Jon Landau, producătorul capodoperelor „Titanic” și „Avatar” a murit la 63...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Harry și Meghan, colecționari de trofee ridicole
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Obiectele luminoase, descoperite în Universul timpuriu, îi derutează pe oamenii de știință
×