S-a dat alerta, din nou, în sistemul financiar din SUA, după ce acțiunile First Republic Bank s-au prăbușit. Temerile unui cutremur pe piața bancară sunt destul de mari, mai cu seamă după falimentele înregistrate de Silicon Valley Bank și Signature Bank.
Considerată banca bogaților din SUA, First Republic Bank și-a văzut acțiunile prăbușindu-se luni, 24 aprilie, cu 21% pe Bursa din New York.
Datele arată că First Republic Bank a pierdut active nete de 100 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2023, peste cele mai negre scenarii aruncate pe piață de specialiști.
Anunțul făcut luni de conducerea băncii, care a transmis că „explorează opţiuni” în condiţiile în care depozitele au scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari, a dus la prăbușirea acțiunilor cu 21% în tranzacţiile de după închiderea şedinţei de pe Wall Street, în aşa numitul program after-hours.
First Republic Bank este considerată ca fiind o bancă a bogaţilor, care nu se înghesuie să dea credite pentru locuinţe persoanelor cu venituri mici sau americanilor cu origini latine.
De altfel, presa din State nu o dată a comparat First Republic Bank cu branduri precum Ferrari şi Prada.
În contextul unei evidente crize în piață, First Republic Bank se pregăteşte să crească depozitele asigurate și să reducă împrumuturile de la Federal Reserve Bank şi soldurile împrumuturilor. Totodată, instituția are în plan să concedieze aproape 20-25% din personal în următoarele două luni.
„Luăm măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, pentru a ne alinia cu obiectivul nostru de reducere a dimensiunii bilanţului”, a transmis unul dintre directorii companiei.
First Republic Bank a intrat în centrul atenţiei după ce Silicon Valley Bank şi Signature Bank s-au prăbuşit. Ecoul acestor falimente s-a răspândit în toată lumea, cu efecte pe marile piețe financiare.
În primul rând, arată cât mult a coborât încrederea oamenilor în băncile regionale din SUA, mulți clienți alegând fie să își mute depozitele către instituţii bancare mai mari, fie să le lichideze.
„Odată cu închiderea mai multor bănci, în luna martie, ne-am confruntat cu ieşiri de depozite fără precedent”, a recunoscut Neal Holland, director financiar la First Republic Bank, citat de CNN.
Depozitele au scăzut la 104,47 miliarde de dolari, de la 176,43 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea din 2022.
Situația a fost disperată pentru First Republic Bank, care a avut nevoie de un colac de salvare de 30 de miliarde de dolari, în depozite combinate, de la giganţii bancari Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America şi Wells Fargo.
Însă, chiar și așa, banca tot a pierdut active nete de peste 100 de miliarde de dolari, iar portofoliul său de credite şi portofoliul de investiţii au devenit mai puţin valoroase, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.