Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Alertă pe Dunăre, după o POLUARE masivă cu produse petroliere în Serbia. Când ar putea ajunge unda de poluare în România – FOTO

UPDATE | Alertă pe Dunăre, după o POLUARE masivă cu produse petroliere în Serbia. Când ar putea ajunge unda de poluare în România – FOTO

Intervenții după o poluare pe Dunăre, în Serbia, cu produse petroliere de la o navă bulgărească. Sursa Administrația Națională ”Apele Române”

Peste 30 de tone de produse petroliere s-au scurs în Dunăre de la o navă bulgărească, în Serbia, autoritățile române fiind alertate să ia măsuri de monitorizare a apei și de reducere a undei de poluare, care potrivit estimării specialiștilor, ar ajunge miercuri sau joi în sectorul românesc al fluviului.

UPDATE ora 14.25: Potrivit Administrației Naționale ”Apele Române”, de la locul de producere a poluării din Serbia și până la intrarea Dunării în România, la Bazias, sunt 219 km, iar distanta dintre Belgrad și Baziaș este de 105 km.

Din estimările noastre, în urma intervenției părții sârbe, Belgradul nu este afectat de poluare, prin urmare, nici Baziaș”, a anunțat ANAR.

Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) a anunțat că 35 de tone de produse petroliere s-au scurs, de la o navă sub pavilion bulgăresc, pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la kilometrul 1287. Informația a fost transmisă marți după-amiază, de autoritățile sârbe, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și la Departamentul Situații de Urgență al ANAR, prin secretarul pentru ape de frontieră, în cadrul Acordului bilateral România-Serbia.

Specialiștii estimează că unda de poluare de pe Dunăre ar putea ajunge la intrarea în România în aproximativ 24-30 de ore.

Având în vedere că în Dunăre s-au scurs aproximativ 35 de tone de produse petroliere, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de 70-100 de kilometri, în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului.

În prezent, autoritățile sârbă acționează la Vode Vojvodine, unde se face inspecția apelor provinciale și este un laborator acreditat, iar armata sârbă intervine pentru protejarea Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse.

Specialiștii sârbi au stabilit unde să fie montat un baraj plutitor de protecție, iar în acest moment, pata de petrol este izolată, potrivit informațiilor primite de Administrația Națională ”Apele Române”.

Apa este monitorizată la intrarea Dunării în țară, la Baziaș

Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de marți seară monitorizarea vizuală a apelor Dunării, în secțiunea Baziaș, din dispoziția directorului ANAR, Sorin Lucaci.

Lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant. Echipele de intervenție de la ABA Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin sunt pregătite să acționeze cu material tip spill sorb, care va fi răspândit din bărci cu motor.

”Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere”, a precizat ANAR.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Este bună de băut apa de la robinet? Un specialist de la Apele Române dezvăluie cum este apa din București și în ce zone trebuie testată

Amendă de zeci de mii de lei pentru o firmă a statului, după poluarea masivă de pe râul Bistriţa. Sunt încă restricții pentru folosirea apei

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și