La finalul anului trecut, piața IT era la o valoare de 9 miliarde euro, față de 4,6 miliarde de euro, cât era în 2015, conform Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), iar rata de creștere anuală înregistra 15-17 procente. Eliminarea facilităților fiscale pentru domeniul IT va genera o scădere a investițiilor în dezvoltarea resurselor umane din acest sector, spune expertul IT, Alex Panait.
Pentru a aborda această întrebare, trebuie să ne familiarizăm cu trecutul și să înțelegem direcția în care acesta ne-a condus, spune Alex Panait, fondatorul aplicatiei ePrimaria-ta.ro. România s-a dezvoltat semnificativ în domeniul IT, în comparație cu alte țări din fostul corp sovietic localizate, în prezent, în estul Uniunii Europene, care s-au concentrat în principal pe dezvoltarea industrială. Dar care sunt cauzele acestei diferențe? Putem identifica următoarele aspecte cheie: 1. Politica fiscală, 2. Internetul rapid și 3. Proiecte de dezvoltate printre care și 200 Euro project, prin care, în anii 2004-2011, 200.000 de familii au primit un calculator.
Eliminarea politicilor fiscale favorabile va genera un risc major de plecare a multor companii IT din România, ceea ce va conduce la o scădere a investițiilor în dezvoltarea resurselor umane din acest sector și a economiei care graviteaza în jurul acestuia, consideră Panait.
În luna august 2021, conform cifrelor Ministerului Finanțelor Publice, erau înregistrați 97.000 angajati din IT care beneficiau de 10% scutire impozit pe venit. Aceștia au produs, în medie, 55.000 de euro/angajat, în anul 2020.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat nicio discuție și nici nu va exista de eliminarea facilităților de la IT. „Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție scoaterea” a spus Ciolacu.
La rândul său, președintele PNL spune că eliminarea unor facilități fiscale ar trebui să fie discutate cu reprezentanții domeniilor respective.