Alexander Adamescu scapă de MANDATUL european de arestare. Numele lui Adamescu jr. apare și în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă

Alexander Adamescu scapă de MANDATUL european de arestare. Numele lui Adamescu jr. apare și în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă
Publicat: 15/08/2024, 11:02
Actualizat: 15/08/2024, 11:02

Curtea de Apel București a revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, trimis în judecată pentru presupusa mituire a unor judecători, potrivit portalului CAB. Prin această decizie, CAB a confirmat hotărârea Tribunalului Capitalei din 7 august 2024.

Dosarul lui Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de către procurorul DNA George Adrian Matei în iunie 2021 şi vizează fapte mai vechi de dare de mită către judecători. În acest caz, Alexander Adamescu este vizat de o procedură de extrădare din Marea Britanie în urma unui mandat internaţional de arestare în lipsă.

Reamintim că dosarul de dare de mită al omului de afaceri Alexander Adamescu se află în cameră preliminară de mai bine de 3 ani, deși – potrivit codului de procedură penală – această fază a procesului penal în care sunt analizate aspectele de ordin procedural nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile, potrivit informațiilor G4Media.

Pe 29 februarie acest an, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea de la Tribunalul București a anulat dosarul ”ca efect al Deciziilor nr. 91/2018, 802/2018 și 26/2019 ale Curții Constituționale a României”). Decizia judecătorului Bunea nu este definitivă.

Procurorii DNA din dosarul foștilor șefi SRI, pe urmele lui Alexander Adamescu și milionarului Mihai Tufan

Reamintim că denunțul omului de afaceri Cătălin Hideg în cazul foștilor șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă a pus anchetatorii și pe urmele unui trafic de influență care ar avea legătură cu firme controlate de fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu – acuzat de corupție și fugit din țară din 2016 – și de milionarul Mihai Tufan, care are o condamnare pentru tentativă de omor.

Legătura ar fi un magistrat de la Tribunalul București la care ar fi ajuns atât dosarul lui Cătălin Hideg, privind fraude cu fonduri europene, cât și pe cel de cofugarupție al lui Alexander Adamescu.

  • Omul de afaceri Cătălin Hideg i-a denunțat la DNA, în 12 aprilie 2024, pe Florian Coldea, fost prim-ajunct al directorului Serviciului Român de Informații, pe Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI, pe avocatul Doru Trăilă și pe Dan Tocaci, pentru trafic de influență și spălare de bani.
  • În urma denunțului lui Cătălin Hideg și a declarațiilor făcute de acesta la audierea sa, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru infracțiuni de trafic de influență, fapte care au legătură cu firme controlate de Bogdan Alexander Adamescu și de Emil Mihai Tufan.

Numele lui Adamescu jr. apare în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă

„La data de 15.05.2024, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai.

Prin ordonanța nr. 52/1/P/2024 din data de 17.04.2024 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și cumpărare de influență (…)

Prin ordonanța din data de 15.05.2024 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (…) şi cumpărare de influență (…), fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor (…)”, se arată în ordonanța DNA de inculpare a generalilor SRI.

Legătura fugarului Alexander Adamescu cu magistratul care a judecat dosarul afaceristului Hideg

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2021, fiind acuzat că în 2013 a dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu (decedat în 2017).

Procurorii DNA arătau în rechizitoriul trimis instanței în 2021 că, în lunile iunie şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu, prin intermediari, le-ar fi dat 15.000 de euro și, respective, 23.000 de lei, judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu. Ulterior, cei doi judecători au fost condamnați, iar după ce și-au executat pedepsele, au fost eliberați din penitenciar, în prezent fiind reabilitați.

Alexander Adamescu, fugit din România și dat în urmărire internațională din 2016, s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă de mai mulți ani să îl extrădeze, în baza mandatului internaţional de arestare emis în lipsă pe numele acestuia.

În februarie 2024, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea a anulat dosarul de corupție al lui Alexander Adamescu, după ce l-a ţinut aproape trei ani în procedură de cameră preliminară la Tribunalul București, deși durata procedurii este de 60 de zile.

Același judecător Cătălin Gabriel Bunea este și magistratul la care a ajuns dosarul omului de afaceri Cătălin Hideg, denunţătorul generalilor SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, care i-ar fi promis că îl scapă de o condamnare cu executare și de controlul judiciar, în schimbul a 600.000 de euro.

În timp ce dosarul era la Tribunalul București, în 2023, Cătălin Hideg a ajuns, prin Dan Tocaci și ”prieteni comuni”, la avocatul Doru Trăilă și la foștii șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, ca să îl scape de controlul judiciar și de condamnarea la închisoare.

Două luni mai târziu, în aprilie, afaceristul i-a denunțat pe ”salvatorii” săi la DNA, pentru trafic de influență. În 22 mai, procurorii i-au pus sub acuzare și sub control judiciar pe Coldea, Dumbravă, Trăilă și Tocaci.

Cătălin Hideg le-a spus însă că le poate da 600.000 de euro, din care, până la momentul denunțului la DNA, ”echipa” Trăilă – Coldea – Dumbravă a încasat 438.000 de lei și 20.000 de euro.

Cătălin Hideg susține că a fost de acord să le dea cei 600.000 de euro doar pentru că i s-a promis că va scăpa de controlul judiciar, care îi interzice să iasă din țară.

”Martorul Hideg Robertino-Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 «va fi liber» și faptul că i s-a creat convingerea că «era o problemă pe care ei o puteau rezolva»”, potrivit anchetatorilor din dosarul deschis la DNA după denunțul omului de afaceri.

Mihai Tufan, milionarul condamnat pentru că a înjunghiat o directoare din companiile sale

Milionarul prahovean Mihai Tufan a fost condamnat, în februarie 2021, la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor, după ce a înjunghiat de mai multe ori o directoare din cadrul companiilor pe care le controla.

Mihai Tufan era în mașina directoarei Daniela Huhulea, parcată pe DN1, când a înjunghiat-o, de mai multe ori, cu un cuțit.

Omul de afaceri Mihai Tufan a stat în Penitenciarul Ploiești până în septembrie 2022, când a fost eliberat condiționat, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.


CITEȘTE ȘI:

Dosarul generalilor SRI. Declarații uluitoare despre ”fondatorii «statului paralel»”, singurii salvatori când ”intri în malaxor” și ”șeful cel mare”

STENOGRAME din ”Dosarul generalilor”. Dumitru Dumbravă: „E sfârșit de epocă. Se vor schimba multe în administrație”

Noi detalii din dosarul Coldea-Dumbravă. Care ar fi fost, de fapt, mecanismul traficului de influență în favoarea lui Hideg / Nume-surpriză la audieri

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sub CONTROL JUDICIAR pe cauțiune, după 15 ore de audieri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Margaret Thatcher, la scufundarea submarinului Kursk: “Mă uit la imaginea domnului Putin și încerc să...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Mega-caniculă în România. Așa ceva nu s-a mai văzut!
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Avertismentul celebrului chef Adi Hădean: „Iubim produsul românesc, dar n-aș lăsa pe nimeni să vândă...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Trump vizionează obsesiv videoclipul în care este împușcat, iar echipa sa de campanie se teme...
Mare bombă în showbiz! Anca Țurcașiu are iubit tinerel și i-am suprins împreună la mare....
Ce conțin plicurile 3 în 1 de cafea? Românii le consumă des, dar nu le...
O companie aeriană lansează un abonament anual prin care poţi zbura nelimitat, la doar 500...
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit...
Și-a dat viața pentru a salva o fetiță de la înec: „Pe ea a salvat-o,...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Banca Transilvania vinde SUV-ul ideal pentru familie. Costă cât un Logan și are dotări de...
Ruşii fac tranşee în Kursk. Ruşii se tem că ucrainenii ar putea înainta spre nord
COMOARA pierdută pentru totdeauna după scufundarea Titanicului
Anunțul momentului despre Victor Rebengiuc. Ce se întâmplă cu marele actor al României
Aerul condiționat din mașină poate fi dat uitării cu ajutorul unui truc japonez
Reacția savuroasă a lui David Popovici la meme-ul cu Marcel de la Insula Iubirii în...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Cât a dat Gabriela Cristea pe un prânz pentru patru persoane în portul din Corfu....
Actrița din „The Notebook”, Gena Rowlands, a încetat din viață. Care a fost cauza decesului:...
BANCUL ZILEI. Bulișor îl întreabă pe tatăl său: - Tati, într-o intersecție, cine are prioritate?
Cum faci să funcționeze o relație – sfaturile avocaților de divorțuri