Alexandr Stoianoglo, liderul opoziției pro-ruse din Republica Moldova, a păstrat tăcerea după ce Maia Sandu a câștigat al doilea mandat la președinție. Acesta a vorbit abia miercuri despre victoria adversarei sale, care a fost contestată atât de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), dar şi de Kremlin, notează agenţia EFE şi presa de peste Prut.
Alexandr Stianoglo, liderul opoziției pro-ruse, a transmis un mesaj la trei zile după înfrângerea suferită în fața Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Stoianoglo a mulțumit celor din țară, care l-au votat, subliniind faptul că victoria Maiei Sandu s-a datorat în parte voturilor din diaspora.
„Rezultatele arată că am pierdut, chiar dacă, aici, în Moldova, am câştigat. Majoritatea mi-aţi dat votul de încredere.Nu e o înfrângere finală, e doar o bătălie pierdută”, a declarat Stoianoglo într-o declaraţie, referindu-se astfel la voturile din diaspora, care au înclinat balanţa în favoarea Maiei Sandu.
„Această campanie a expus în mod clar limitele, afilierea politică şi capturarea structurilor-cheie ale statului, inclusiv a presei şi a societăţii civile. Ceea s-a petrecut nu lasă loc de îndoială: acestea nu doar că şi-au abandonat menirea de a proteja interesul public şi drepturile omului. Şi-au demonstrat disponibilitatea de a manipula, isteriza şi a exercita presiuni în interesele unui regim dornic să se menţină la putere cu orice preţ. Este umilitor să vezi cum cei care cerşesc voturi folosesc în schimb falsuri, isteria şi propaganda pentru a ascunde adevărul şi a dezorienta societatea printr-o stare artificială de confuzie, tensiune şi îndoială”, remarcă el.
A doua zi după alegeri Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a transmis, într-o declaraţie semnată de fostul preşedinte Igor Dodon, că nu recunoaşte votul din străinătate şi afirmat despre Maia Sandu că ar fi „preşedinta diasporei”, „un preşedinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii şi susţinătorii ei din străinătate”.
Nici Moscova nu a ezitat să se exprime dur referitor alegerile din Republica Moldova, pe care le consideră nedemocratice și a criticat, de asemenea, punerea la dispoziție a doar două secţii de votare în Federaţia Rusă.
„Fără exagerare, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la independenţa Republicii Moldova, caracterizată printr-o represiune fără precedent împotriva opoziţiei şi a presei independente, în special de limbă rusă, prin amestecul deschis al ţărilor occidentale în procesul electoral şi prin utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorităţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Citește și: