Echipa lui Alexandr Stoianoglo, candidatului socialiștilor în alegerile prezidențiale din Moldova, a motivat anularea prezenței sale la dezbaterea cu Maia Sandu din această seară, prin decizia de a „nu participa la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii.”
Anunțul a fost făcut luni, deși despre invitația la Moldova 1 și Radio Moldova se cunoștea de aproape o săptămână, iar Maia Sandu a anunțat public că a acceptat propunerea. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura la 3 noiembrie.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor din Moldova cu 42,45% din voturi, în timp ce contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98% din voturi.
De asemenea, cetățenii au votat la referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la U.E, cei din tabăra pro-UE având un avans de 13.596 de voturi.
Dezbaterea era programată să aibă loc luni, de la ora 19.00, este relatarea făcută de „Ziarul de Gardă”, publicație din Republica Moldova.
„Pentru turul doi, echipa sa electorală a stabilit clar că nu va participa la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii. Am fost și rămânem deschiși să participăm la dezbateri pe o platformă neutră”, a declarat deputata Adela Răileanu, membră a Blocului Socialiștilor și Comuniștilor care susțin candidatura lui Stoianoglo.
Ea a acuzat televiziunea publică de încercare de influențare a alegerilor, invocând constatări care au fost făcute de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
„Observatorii OSCE au constatat derapaje serioase la televiziunile care acum insistă pe dezbateri. Experții au semnalat că aceste instituții nu au asigurat echilibrul în informarea cetățenilor în primul tur, nefiind imparțiale și promovând masiv acțiunile guvernării, fără o analiză critică”, a acuzat deputata, potrivit sursei citate.
Potrivit raportului OSCE, în timpul campaniei, acoperirea politică la radio și televiziune a fost strict reglementată pentru a se asigura corectitudinea, acuratețea și imparțialitatea, însă monitorizarea mass-media de către ODIHR a arătat că președinta în exercițiu a beneficiat de cea mai mare acoperire generală în programele de știri și editoriale, atât în calitatea sa oficială, cât și în calitate de candidat, fără o distincție clară între cele două.
Singura dezbatere dintre cei doi candidați a avut loc duminică, fără un moderator.
Ideea unei dezbateri fără moderator a venit de la Maia Sandu, după ce moderatorul propus de Stoianoglo, Gheorghe Gonţa, a fost contestat de profesionişti din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, precum şi de Consiliul de Presă, care au subliniat că nu este garantată imparţialitatea acestuia.
Ulterior, două posturi de televiziune private au anunţat că nu vor difuza şi nici nu vor reflecta în ştiri dezbaterea, dacă Gonţa nu va fi înlocuit.
Doru Petruți: „Comportamentul electoratului Maiei Sandu nu are legătură cu VALORILE europene”