Prima pagină » Actualitate » Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată de procurorii DNA: ”Ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei, în calitate de expert IT, deși nu deținea o diploma de studii superioare”

Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată de procurorii DNA: ”Ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei, în calitate de expert IT, deși nu deținea o diploma de studii superioare”

Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată de procurorii DNA: ”Ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei, în calitate de expert IT, deși nu deținea o diploma de studii superioare”
Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Constanța – au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Alexandru Cumpănașu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale.

Alexandru Cumpănașu este acuzat de comiterea ”infracțiunii de participație improprie (în forma instigării) la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că Alexandru Cumpănașu – în anul 2016 – în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, ”l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT”.

Totuși, potrivit DNA, Alexandru Cumpănașu nu îndeplinea cerințele fișei postului, respectiv ”nu deținea o diplomă de studii universitare și nu avea experiență în specialitate de minim 1 an”.

Cumpănașu ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective

Ulterior, cu toate că Alexandru Cumpănașu ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru, au mai specificat procurorii DNA.

Ancheta Direcției Naționale Anticorupție a stabilit că Alexandru Cumpănașu ar fi obținut ”pe nedrept, suma de 308.630 lei cu titlu de retribuție pentru activitatea depusă în calitate de expert IT în proiectul respectiv. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”, s-a mai precizat în comunicatul DNA.

”Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal”

DNA

Colaborarea mea cu SNSPA a fost una legală, corectă și transparentă”

În anul 2019, Alexandru Cumpănașu scria în mediul online că ”avertizează” SNSPA ”să nu se joace cu imaginea unui candidat la Președinția României”.

Colaborarea mea cu SNSPA a fost una legală, corectă și transparentă. Nu am predat niciodată la SNSPA, ci am fost expert în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, colaborare pe care am încheiat-o în anul 2018, ca urmare a îndeplinirii obiectivelor.

Avertizez SNSPA să nu se joace cu imaginea unui candidat la Președinția României, cu atât mai mult cu cât am avut doar calitatea de angajat, iar în măsura în care continuă să facă jocuri politice voi depune plângere penală pe numele tuturor celor care îmi afectează dreptul la imagine și cariera profesională”, scria Alexandru Cumpănașu, pe Facebook, la sfârșitul lunii septembrie a anului 2019.


Citește și:

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și