Alexandru Pânișoară, președinte al Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), a precizat miercuri, într-o ediție specială a emisiunii „Cu Gândul la București”, că piața imobiliară a fost foarte afectată de haosul creat după suspendarea PUZ-urilor de sectoare.
Alexandru Pânișoară a analizat, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de miercuri, efectele suspendării PUZ-urilor de sectoare, în contextul în care Tribunalul București a decis marți că documentațiile sectoarelor 2 și 4 nu mai rămân suspendate.
„Toate aceste jocuri cu reglementările urbanistice, ele afectează foarte mult piața și dau peste cap planuri de afaceri, care nu se fac cu un an înainte, ele se fac cu ani de zile înainte. Investitorii cumpără terenuri cu 7, 8, 10 ani înainte să facă o investiție, fac un plan și este aceeași problemă cu modificarea Codului Fiscal, adică nu ai predictibilitate, nu mai știi pe ce să te bazezi, iar unui investitor trebuie să-i dea în cifre. Dacă se schimbă cadrul în care el a făcut un plan de afaceri, poate să dea peste cap și să plece, iar asta înseamnă bani mai puțini la bugetul Municipalității, și asta ne va afecta pe toți”, explică Alexandru Pânișoară în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de miercuri seară.
Potrivit urbanistului, prețurile locuințelor vor continua să crească, cererea fiind mare, iar oferta redusă, pentru că în ultimii doi ani s-a construit puțin.
„Prețurile vor mai crește, o dată că se mai relaxează povestea cu Robor-ul, rata inflației scade, dar în același timp nu mai ai atâta ofertă pe piață, pentru că doi ani de zile nu s-au dezvoltat proiecte noi, tot ce vedem în București, nu sunt pe autorizații emise de administrația actuală, sunt autorizații de dinainte de 2020”, a mai declarat Alexandru Pânișoară în cadrul ediției speciale a emisiunii „Cu Gândul la București” de miercuri.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici: