Alexandru Petrescu, vicepreședintele Partidului Social Democrat (PSD) Sector 1, trage un nou semnal de alarmă, de data aceasta în contextului Festivalului ”George Enescu”. Fostul ministru al Economiei consideră că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și Clotilde Armand – primarul celui mai mare sector al Bucureștiului – nu au reușit, nici acum, să se ridice la înălțimea pretențiilor.
Subiectul mesajului pe care Alexandru Petrescu îl transmite, public, lui Nicușor Dan și lui Clotilde Armand este grădina Ateneului Român, acolo unde ajung vizitatori români și străini, dar sunt întâmpinați de o imagine dezolantă.
Vicepreședintele PSD Sector 1 recunoaște că s-ar fi așteptat la cu totul altceva, însă realitatea este una dură. Cei care ajung la Ateneul Român, edifiu-simbol al Capitalei, sunt întâmpinați de ”un maidan sordid, pârjolit de soare, prăfuit și cu gunoaie pe alei”.
”Ne-am fi așteptat ca măcar cu ocazia Festivalului Internațional George Enescu, administrația «Fără penali în funcții publice» a Capitalei și a sectorului 1, condusă de Nicușor Dan, respectiv de Clotilde Armand, să fi dat dovadă de minim bun-simț și să fi amenajat exemplar grădina Ateneului, ce în prezent arată groaznic, dezolant și abandonată.
Auditorium preferat al Festivalului, Ateneul este «perla coroanei», un edificiu-simbol al Capitalei. Vorbim despre un flux uriaș de vizitatori, în mare parte străini, dar și de români care ajung aici în această perioadă si care sunt întâmpinați de un maidan sordid, pârjolit de soare, prăfuit și cu gunoaie pe alei. Dacă nici măcar un eveniment internațional de anvergura Festivalului Enescu nu i-a pus la treabă pe acești edili eșuați, cetățenii ce așteptări să mai aibă?”, se întreabă Alexandru Petrescu.
Totodată, Alexandru Petrescu a amintit că grădina Ateneului Român poartă numele marii soprane Mariana Nicolesco, dar punctează că ar fi fost firesc ca Opera Română să poarte numele cedlebrei artiste.
”Încă ceva. Consilierii generali au votat, anul acesta, atribuirea numelui marii soprane Mariana Nicolesco grădinii Ateneului. Cultura și valorile naționale îi eludează pe edili și consilieri. Tocmai prin prisma carierei sopranei, ar fi fost poate mai indicat ca un spațiu adiacent Operei Naționale să fi fost redenumit după Mariana Nicolesco.
În al doilea rând, grădina Ateneului purta deja numele clădirii istorice și așa ar fi trebuit să rămână. Hai să chibzuim atent înainte să schimbăm istoria locurilor din București prin decizii emoționale, de moment.
Soprana Nicolesco trebuie onorată, dar altfel decât prin redenumirea grădinii Ateneului”, a notat fostul ministru al Economiei.
Citește și: