După ce Primăria Generală a anunțat că Teatrul Ion Creangă din Piața Amzei va fi redat, la toamnă, cetățenilor, Alexandru Petrescu – fost ministru al Economiei și, actualmente, vicepreședintele Partidului Social Democrat (PSD) Sector 1 – îi atrage atenția lui Nicușor Dan că, în timpul mandatului său, cultura s-a transformat într-o ”Cenușăreasă”.
Au trecut 14 ani de cnd au fost demarate lucrările de consolidare și reabilitare a acestei clădiri istorice, ceea ce demonstrează, încă o dată, că – în mandatul lui Nicușor Dan – cultura ”nu reprezintă o prioritate”.
Alexandru Petrescu îi transmite, astfel, primarului general al Capitalei, că această ”Cenușăreasă și-a pierdut condurul în ceasul al 12-alea” din mandatul său, primind atenția cuvenită numai pentru că ne aflăm în an preelectoral.
”După 14 ani lungi de așteptare și lucrări interminabile de consolidare și reabilitare a clădirii, Primăria Generală anunță că, la toamnă, redă cetățenilor Teatrul Ion Creangă din Piața Amzei.
Cultura, această Cenușăreasă a priorităților administrației locale care și-a pierdut condurul în ceasul al 12-alea din mandatul Nicușor Dan, primește atenție acum, în an preelectoral. Pentru salvatorul autoproclamat al Capitalei, Nicusor Dan, șantierului stagnant al clădirii teatrului din centrul Capitalei nu a reprezentat, în aproape 3 ani de mandat, o prioritate”, avertizează Alexandru Petrescu.
Despre edificiul istoric, în stil art déco interbelic în care se va redeschide Teatrul Ion Creangă, am mai discutat. Inițial Teatrul Comunal Amzei a adăpostit Teatrul Național București, după ce sediul inițial de pe Calea Victoriei a fost bombardat în 1944.
Alexandru Petrescu
Alexandru Petrescu consideră că Primăria Municipiului București s-ar fi putut inspira și de la firmele interbelice din anii ’50 care au existat deasupra intrării în teatru, atrăgând atenția că firma luminoasă a teatrului ”nu este cea mai reușită”.
În ultimă instanță, mai precizează fostul ministru al Economiei, administrația Nicușor Dan ar trebui să fie mai ”aplecată” către cultură, zilnic, și nu doar într-un moment în care se apropie alegerile.
”În încercarea de reabilitare a clădirii, este de remarcat că se păstrează aspectul art déco al copertinei de la intrare, însă firma luminoasă nu este cea mai reușită. Literele de dimensiuni și stiluri diferite nu transmit eleganta și viziune, ci nepricepere și improvizație. PMB s-ar fi putut inspira și de la firmele interbelice din anii ’50 care au existat deasupra intrării în teatru, evocând astfel perioada respectiva în integralitatea reprezentării ei vizuale și identitare.
În fine, redeschiderea unui spațiu cultural de tradiție este o bucurie, însă ar fi minunat dacă administrația Nicușor Dan s-ar ocupa zilnic de cultură atât de aplicat”, încheie Alexandru Petrescu, vicepreședinte PSD Sector 1.
Citește și: