Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, ANUNȚ despre OUG privind tratarea copiilor care suferă de boli rare în spitalele de pediatrie: „Identificăm obstacolele de aplicare”

Alexandru Rafila, ANUNȚ despre OUG privind tratarea copiilor care suferă de boli rare în spitalele de pediatrie: „Identificăm obstacolele de aplicare”

Alexandru Rafila, ANUNȚ despre OUG privind tratarea copiilor care suferă de boli rare în spitalele de pediatrie:

Alexandru Rafila a precizat că OUG – privind tratarea copiiilor care au boli rare până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie – nu se aplică la acest momente în toate unitățile sanitare din România. Oficialul de la Sănătate a informat miercuri că trebuie identificate „obstacolele” pentru care Ordonanța de urgență nu se aplică unitar în toate spitalele, unde ar trebui să fie tratați copiii cu boli rare.

„Vrem să vedem dacă există limitări, am luat legătura şi cu Colegiul Medicilor”

Ministrul Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, ce soluţii are pentru pacienţii copii cu boli rare care în momentul când împlinesc 18 ani nu îşi mai găsesc spitale şi medici cu care să îşi continue tratamentul.

„Soluţia noi am început-o, e o ordonanţă de urgenţă aprobată acum două luni care face posibilă tratarea acestor copii până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie. Am avut deja o întâlnire cu secretarul de stat Adriana Pistol şi cu alţi colegi să identificăm care sunt obstacolele de aplicare a acestei ordonanţe de urgenţă.

Noi am făcut ordonanţa tocmai că ne-am dat seama că un copil care are 17 ani şi 9 luni şi acelaşi copil care are 18 ani şi 2 luni trebuie să continue tratamentul în aceeaşi unitate sanitară. Vrem să vedem dacă există limitări, am luat legătura şi cu Colegiul Medicilor, din punct de vedere profesional al modului în care se adresează aceşti pacienţi copii sau foarte tineri”, a explicat Rafila, potrivit agerpres.ro.

„Săptămâna viitoare o să iau legătura cu pacienţii”

Alexandru Rafila a menţionat că este şi o problemă „locală”, pentru că sunt spitale care fac acest lucru şi spitale care nu fac acest lucru.

„Mi se pare absolut firesc ca un copil care are o boală rară să poată să continue tratamentul pentru acea boală rară. Săptămâna viitoare o să iau legătura cu pacienţii pentru că ne interesează şi alte modificări de natură legislativă”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Care sunt prioritățile din sănătate

Reamintim că PSD propune, în Programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, o bugetare multianuală pentru sistemul sanitar.

Priorităţile politicilor de sănătate sunt, conform programului, sustenabilitatea şi rezilienţa sistemului de sănătate, prin acces la servicii şi medicamente, inclusiv în situaţii de criză, măsură care ţine cont de lecţiile învăţate în perioada pandemiei de COVID-19, conform lui Alexandru Rafila.

Ministrul anunţă că 200 de centre comunitare care vor oferi asistenţă medicală în zone „mai puţin favorizate” vor fi gata în anul 2025. Acestea vor oferi toate tipurile de asistenţă, inclusiv stomatologică, dar şi servicii de telemedicină.

 

CITIȚI ȘI:

Alexandru Rafila: „Ne dorim să putem să finalizăm proiectele majore de investiţii în acest interval 2025-2028”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și