Prima pagină » Actualitate » Alexandru RAFILA: „Ce s-a întâmplat în cazul femeii din Neamț nu este în regulă din punct de vedere legal” / Cât de periculoase sunt nașterile acasă

Alexandru RAFILA: „Ce s-a întâmplat în cazul femeii din Neamț nu este în regulă din punct de vedere legal” / Cât de periculoase sunt nașterile acasă

Alexandru RAFILA: „Ce s-a întâmplat în cazul femeii din Neamț nu este în regulă din punct de vedere legal” / Cât de periculoase sunt nașterile acasă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu este în regulă, din punct de vedere legal, ceea ce s-a întâmplat în cazul femeii din judeţul Neamţ, care a ales să nască acasă asistată de o moaşă şi a murit.

Rafila a fost abordat pe marginea acestui subiect la Palatul Parlamentului.

Rafila: „O situaţie nefericită”

Astfel, jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul Sănătății dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ.

„Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă.

Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar.

Deci, o situaţie nefericită.

O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate”, a explicat Rafila.

În urmă cu două zile, medicul Mircea Onofriescu, de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”, din Iaşi, a atras atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul unor moaşe.

Cel mai recent caz este al unei femei de 42 de ani care a murit după ce a ales să nască acasă. În data de 15 mai, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ, care i-au recomandat naştere prin cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar a decedat, până la urmă”, a povestit cazul dr. Mircea Onofriescu.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și