Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile anti-COVID la care se renunță odată cu decizia autorităților de a nu mai prelungi starea de alertă.
Astfel, acesta a explicat că utilizarea măștii, atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare, nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în spațiile publice (comerciale, instituții publice, instituții de alimentație publică etc.), nu vor mai exista limite în ceea ce privește orarul de funcționare al acestora, iar certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat.
La intrarea în țară, nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.
Recomandarea ministrului este ca, înainte de plecarea din țară, cetățenii români să verifice, totuși, condițiile de intrare în țara de destinație, pentru că unele state încă păstrează unele restricții. Tocmai de aceea, România va continua să emită certificatul electronic COVID pentru cetățenii care solicită acest lucru.
Ministrul a explicat că, totuși, deși se renunță la restricții, România se confruntă în continuare cu o transmitere comunitară a coronavirusului, deși a existat o scădere rapidă a numărului de cazuri de infectare.
Astfel, el le recomandă românilor să fie prudenți în continuare, astfel încât să fie evitată o creștere a numărului de cazuri.
„Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, și nu mă refer la personalul medical, pentru că în acest caz, masca face parte din echipamentul de protecție, ne referim la pacienți sau la aparținătorii acestora, în grădinițe, școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi.
De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, rămâne o recomandare care ar trebui să fie luată în considerare de către cetățeni. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, rămân valabile și previn nu numai infecția cu noul coronavirus.
Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie, tot așa, curățate și dezinfectate periodic, iar în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire, testarea, prezentarea la medicul de familie și, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau la UPU sunt importante pentru a putea fi evaluați, pentru a primi tratament specific antiviral”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
El a adăugat că aceste recomandări sunt pentru păstrarea siguranței la nivelul comunităților, astfel încât trendul descendent să continue, iar numărul de decese să scadă și el.