Alexandru Rafila, despre cazul pacienților decedați la Spitalului Sfântul Pantelimon: „Mâine Corpul de Control al ministrului Sănătăţii va fi acolo””
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit joi la sediul Guvernului României, despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde 20 de pacienți au murit în patru zile la secția ATI, după ce le-ar fi fost administrat incorect un medicament. Rafila a declarat urmează o anchetă complexă pentru stabilirea responsabililor.
Alexandru Rafila a vorbit despre situația de la Spitalul Pantelimon, unde 20 de pacienți au murit în patru zile la secția ATI, din cauză unei medicații greșite.
“În cursul zilei de astăzi a apărut în presă un articol care menţiona faptul că a existat o reclamaţie care a adus în atenţia publicului o serie de morţi suspecte la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sfântul Pantelimon» din Bucureşti, în secţia de ATI, circa 20 de persoane. Ulterior am văzut şi documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri. Directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă şi ar fi fost sesizat de o asistentă, nu cunoaşteam numele acelei asistente, de la secţia de ATI, care a menţionat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită substanţă medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern.
Alexandru Rafila, despre cazul pacienților morți la Spitalul Sfântul Pantelimon
“Mâine dimineaţă Corpul de Control al ministrului Sănătăţii va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm o problemă de jurisdicţie profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din Bucureşti de data aceasta, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătăţii. În plus, în spital, managerul a dispus o anchetă internă cu medici din alte secţii, care evaluează situaţia, dacă are legătură cu realitatea. Până la momentul de faţă nu putem să avem niciun fel de comentariu pentru că discutăm de o decizie medicală, or deciziile medicale şi responsabilitatea pentru ele aparţin medicilor, astfel de sesizări în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare până la urmă, nu putem să facem altceva decât să le investigăm. Dacă acest caz a fost adus în atenţia parchetelor, organelor de urmărire penală, cu atât mai bine, ancheta va fi cu atât mai completă. Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă, de natură profesională Colegiul Medicilor şi orice fel de concluzie care naşte suspiciuni referitoare la un tratament incorect acordat acestor pacienţi va fi sesizată instituţiilor abilitate”, a declarat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Rafila a precizat că a cerut și Colegiului Medicilor să intervină, fiind vorba despre o decizie medicală în acest caz.
„Un profesor reputat va sosi împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății, iar la ancheta medicală vor lua parte și reprezentanți din alte secții medicale, pentru a evalua întreaga situație. Până în prezent nu putem avea alte comentarii, pentru că discutăm de o decizie medicală, iar decizia le-a aparținut medicilor. Nici nu avem numele celor care au făcut sesizarea”, a spus Rafila, adăugând că a înțeles că acest caz a fost adus și în atenția organelor penale.
„Cu atât mai bine dacă acest caz a fost adus și în atenția organelor penale. În ce ne privește, noi ne vom ocupa să facem ancheta pe linie medicală”, a spus ministrul.