Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a precizat că vaccinarea nu este şi nu va deveni obligatorie în România, iar strategia naţională de vaccinare „asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate”.
Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiză interministerială, urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au arătat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.
Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie! (…) Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție, transmite Ministerul Sănătății, într-o postare pe pagina de Facebook.
În școli, „vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată”, spune ministrul. Prin ordin comun al ministrului sănătății și cel al educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, „copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii”.
Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare, a fost mesajul transmis de Ministerul Sănătății.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dr. Alexandru Rogobete, a transmis un mesaj prin care dezmite informațiile precum că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România. Acesta transmite că strategia de vaccinare nu face altceva decât să ofere pentru „prima oară pacienților, acces la vaccinuri gratuite”.
Actul medical nu este și nu va deveni obligatoriu, a trnsmis Dr. Alexandru Rogobete.
Achizițiile de vaccinuri anti-COVID, investigate de Parchetul European și DNA
Și în România, numărul foarte mare de doze de vaccin anti-COVID achiziționate a ridicat multe semne de întrebare, iar modalitatea în care au fost cumpărate este anchetată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție din 2021.
Suma totală plătită de România pentru toate vaccinurile anti-COVID-19 este de 2.378.728.925,12 lei. În 2023, România nu a achitat nicio sumă de bani către producătorii de vaccin anti-COVID-19, având în vedere că „nu s-au livrat doze”, spuneau oficialii Ministerului Sănătății, într-un răspuns transmis în luna mai, la solicitarea GÂNDUL.
CITIȚI ȘI: