Alexandru Rafila dezminte zvonurile: ”Această poveste a pericolului HOLEREI care afectează litoralul românesc mi se pare deplasată”

Alexandru Rafila dezminte zvonurile: ”Această poveste a pericolului HOLEREI care afectează litoralul românesc mi se pare deplasată”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Publicat: 18/06/2023, 08:26
Actualizat: 18/06/2023, 11:32

Întrebat, sâmbătă, dacă oamenii se vor îmbolnăvi de holeră în cazul în care merg la Marea Neagră, Alexandru Rafila a dezmințit categoric o astfel de ipoteză.

Ministrul Sănătății a transmis că nu există niciun pericol pe litoralul românesc, explicând și că vibrionul holeric duce la îmbolnăvire atunci când este înghițit, în cantitate mare, din ape poluate.

Nici măcar în Ucraina nu există o astfel de problemă, a insistat Alexandru Rafila, unde oamenii ar putea fi nevoiți să bea apă contaminată.

Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog. Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare.

Discutăm de cetăţenii ucraineni care ar putea să fie forţaţi să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic aşa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, deplasată”, a afirmat Alexandru Rafila.

”Nu a venit niciun fel de alertă. Îmi pare rău, este o informaţie, de asemenea, care nu corespunde realităţii. Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nici Centrul European de Control al Bolilor,  şi vă spun de ultimul raport din această săptămână, din săptămâna care tocmai a trecut nu precizează un pericol legat de holeră”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

”Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică”

Ministrul Sănătății a mai declarat, la Antena 3 CNN, că în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, este efectuată o monitorizare a bolii diareice, care include și holera.

Această monitorizare săptămânală este realizată de direcţiile de sănătate publică şi de unităţile medicale, inclusiv pe litoral.

Noi în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, facem o monitorizare a aşa numitei boli diareice acute, care include şi holera. Nu ne referim la boala diareică, doar la holeră, sunt multe alte microorganisme care produc boală diareică. Această monitorizare săptămânală este realizată de direcţiile de sănătate publică şi de unităţile medicale, iar în zona de litoral, începând cu data de 1 iunie, DSP Tulcea şi DSP Constanţa iau probe de apă de îmbăiere, de data aceasta discutăm de apa din mare.

Nu am avut niciun fel de problemă. Toată această discuţie este la nivel teoretic, nu are legătură cu situaţia din Ucraina. Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică, să transmiţi mesaje care, sincer să fiu, nu înţeleg de ce au aşa de mare intensitate, pentru că pe de o parte nu sunt bazate pe realitate, iar pe de altă parte sunt lansate de persoane care nici măcar nu cunosc cum se transmite această boală şi cum se manifestă”, a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.


Citește și:

Noul PROCES intentat lui Alexei Navalnîi începe luni, 19 iunie: ”Se va desfășura cu ușile închise, fără accesul presei. Ne luptăm cu Putin din 2011!”

VIDEO | Trooping the Colour, PARADĂ ANIVERSARĂ pentru Regele Charles al III-lea. Monarhul britanic își sărbătorește de două ori ziua de naștere

Gabriela Firea: ”Îmi doresc ca tinerii să se simtă ÎNCURAJAȚI să rămână în România, casa lor este aici”

Premierul Marcel Ciolacu a convocat de urgență CNSU. Sprijin pentru persoanele din Ighiu, județul Alba, afectate de inundații

FOTO | Elon Musk și Bernard Arnault au luat prânzul, împreună, la Paris. Cei mai BOGAȚI oameni ai planetei controlează aproape 470 miliarde de dolari

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×