Alexandru Rafila, întrebat de ce trei organisme de control nu au găsit NEREGULI în Spitalul Pantelimon: Trebuie să lăsăm justiţia să-şi facă treaba

Publicat: 08/08/2024, 13:56

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că cele trei anchete diferite desfășurate la Spitalul Sfântul Pantelimon au vizat aspecte administrative, profesionale și interne, dar nu au găsit nereguli în modul de administrare a spitalului sau în acordarea serviciilor medicale. El a evidențiat că Parchetul, spre deosebire de aceste entități, are mijloace specifice de investigare și probare care includ percheziții informatice și solicitarea de înscrisuri.

Cele trei anchete diferite au fost pe teme diferite. (…) Corpul (de control al Ministerului Sănătăţii – n.r.) este parte administrativă, partea profesională a verificat-o Colegiul Medicilor şi comisia internă a spitalului. Eu sunt ministrul Sănătăţii. Din moment ce aceste trei entităţi au emis rapoarte scrise, semnate şi asumate în care ei nu au găsit nereguli în modul de administrare a spitalului sau în modul de acordare a serviciului medical, eu nu puteam să am o altfel de opinie decât coincidentă cu aceste rezultate. Parchetul, spre deosebire de aceste trei entităţi, cu care am colaborat de-a lungul întregii anchete (…) au alte mijloace de probaţiune la dispoziţie pe care nimeni altcineva nu le are decât Parchetul, de asta e Parchet, poate să ceară înscrisuri, poate să facă percheziţii informatice, au fost acasă la persoane, noi nu putem să facem lucrurile astea. Dar nici nu pot să mă antepronunţ am citit şi eu al doilea comunicat al Parchetului, am văzut nişe fapte grave şi eu sunt, personal, afectat de ceea ce am citit acolo, a afirmat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă.

Ministrul și-a exprimat încrederea că procurorii vor consulta specialiști din domeniul medical pentru a valida sau corecta concluziile anchetelor anterioare, subliniind importanța lăsării justiției să-și facă treaba.

Trebuie totuşi să lăsăm justiţia să-şi facă treaba şi să avem o hotărâre a instanţei care să spună care este realitatea. (…) Asta a fost realitatea. Dumneavoastră îmi cereţi mie să explic de ce nişte oameni care sunt profesionişti au făcut o evaluare, au ajuns la rezultatul acestei evaluări şi-au asumat rezultatul acestei evaluări, şi dumneavoastră îmi cereţi mie să explic de ce au făcut lucrul ăsta. Pentru că asta a fost ceea ce au descoperit ei la momentul respectiv. Probabil că au greşit, dar lăsaţi totuşi instanţa să se pronunţe, eu, personal, nu vreau să mă antepronunţ, a mai afirmat Alexandru Rafila.
El a spus că nu are niciun element prin care să confirme că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii.
Nu am niciun element prin care să confirm că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem, a spus ministrul.
El a afirmat că în calitatea pe care o ocupă nu poate să încalce legea şi să destituie sau să angajeze pe cineva decât în condiţiile legii.
Eu nu pot să încalc legea. Nici să destitui pe cineva, nici în alt mod, să angajez pe cineva sau să reangajez pe cineva, decât în condiţiile legii. Eu nu pot să dau dispoziţii de angajare sau de desfacere a unui contract de muncă, nu am făcut-o niciodată, decât dacă există o bază legală pentru acesta, a arătat Rafila.

CITEȘTE ȘI:

Doi medici acuzați de OMOR calificat la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală/Ministrul Sănătății: Nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional

Ministrul Alexandru RAFILA nu demisionează/ „Este vorba de o infracțiune care presupune un omor premeditat. Nu cred că este responsabilitatea mea”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Amenințările apocaliptice ale lui Putin dacă Trump ajunge din nou la Casa Albă. Ce poate...
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
Care este obiectivul ofensivei fulgerătoare a Ucrainei în Rusia. Armata Kievului a avansat cel puțin...
Alex Bodi a intrat peste Ema Uta la hotel, în Mykonos: 'Se mai sperie, pentru...
Trucul simplu și ieftin cu care poți desfunda chiuveta. Se prepară acasă și nu este...
Ce a scris Daniel, polițistul găsit mort într-o secție de poliție din Vâlcea, în biletul...
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
Mai mulți medici si-au dat demisia din gărzi la Spitalul Sf. Pantelimon, după ce două...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
ARO 246 în stare perfectă, de vânzare în România. Cât costă SUV-ul românesc, într-o culoare...
Veşti bune pentru salariaţi: angajaţii care vor avea parte de o nouă minivacanţă / Câte...
Anihilare TOTALĂ! Ce semnal au detectat astronomii în spațiul cosmic?
RAR dă interzis pentru toți șoferii. Duce la pierderea garanției. Consecințele pot fi catastrofale
Recentele restricții pe Valea Oltului, doar începutul. Șoferii vor de îndurat în continuare
Mesajul emoționant pe care Vlad Gherman i l-a transmis soției sale, Oana, de ziua ei...
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Mihaela Rădulescu nu suportă să vadă bărbați în șlapi! „Nu reușesc să mă obișnuiesc cu...
Manevră scandaloasă în Thassos. Cum a fost înjosit un român pentru un turist american: "Suntem...
BANCUL ZILEI. Un pacient se trezește după operație cu dureri puternice în zona renală: Ți-am...
Luminile stradale modifică frunzele copacilor iar insectele nu le mai pot mânca