Alexandru Rafila, semnal de alarmă: „De mulți ani, România este pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de ANTIBIOTICE”
This browser does not support the video element.
Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de antibiotice în România. Prezent la Parlament, ministrul Sănătății a declarat că țara noastră este, de ani buni, pe primele locuri în topul marilor consumatori de astfel de medicamente.
În context, ministrul Sănătăţii susține că trebuie acționat numaidecât în această privință, „pentru a aduce lucrurile sub control”.
Rafila dă exemplu „țările care consumă rațional” antibiotice
„(…) România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente. Ţările care consumă raţional, aş spune, antibiotice, deci, se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna antibioticele de primă intenţie, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidenţe clinice foarte clare”, a declarat ministrul Sănătății.
În opinia lui Alexandru Rafila, „lucrul acesta trebuie ţinut sub control pentru că suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente, iar infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de aceste bacterii pun vieţile în pericol”. „Am promovat de curând proiectul strategiei naţionale de control al rezistenţei la antibiotice. Trebuie să facem paşi concreţi”, insistă Rafila.
Ministrul Sănătății a afirmat că eliberarea de antibiotice pe reţete simple nu arată consumul real al acestui tip de medicamente: „Dacă discutăm despre eliberarea de antibiotice, trebuie să ştim şi consumul real de antibiotice, pentru că eliberarea pe o reţetă simplă nu ne arată exact datele de consum”.
„Noi, cu Grecia şi Cipru, suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte consumurile de antibiotice şi, din păcate, circulaţia acestor bacterii multirezistente, tot discutăm de ele…, trebuie să facem ceva să aducem lucrurile sub control” – Alexandru Rafila
Astfel, ca o posibilă soluție la situația de față, ministrul Sănătății susține că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia să nu mai poată fi eliberate antibiotice „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”: „Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă”.
„Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului” – Alexandru Rafila