Alexandru Rafila: „Unii medici vin din timpul lor liber să-și trateze pacienții, alții refuză să-i vadă. Sistemul de sănătate se va schimba”

Publicat: 28 08. 2023, 11:49

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că sistemul de sănătate din România se împarte în două: medici care vin din timpul lor liber să-și trateze pacienții și doctori care refuză să-i consulte pe cei care au nevoie de ajutor. Ministrul vrea să schimbe acest sistem și descentralizarea realizată în urmă cu 14 ani.

„Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. Noi tot timpul discutăm de obligaţii.

Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia. Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenţiei personalului medical. Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate (…) E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România”, a spus ministrul Alexandru Rafila, conform digi24.ro.

Ministrul Sănătății a mai spus că are sprijin politic pentru schimbarea sistemului de sănătate.

„Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului. Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi. Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (…) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a mai spus ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Exploziile de la Crevedia: Patru răniţi, transportaţi în spitalele de la Bruxelles şi Milano. UPDATE | Pacienții au ajuns la destinație

Exploziile de la Crevedia – Parchetul General a preluat ancheta. Bilanț cumplit: un mort și 57 de răniți